'Zekerheden in 2023 bestaan'

De eerste maand van 2023 is voorbijgevlogen. Terugblikken op 2022 in deze blog heeft totaal geen zin meer, kijken naar wat er voor dit jaar nog in het vat zit wel.

De toekomst laat zich moeilijk voorspellen, maar er zijn enkele zekerheden. Zo neemt het aantal ondernemers in de varkenshouderij jaar op jaar af. Dat zal in 2023 opnieuw het geval zijn. Afhankelijk van de aantrekkelijkheid en voorwaarden van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderij zal het aantal varkens ergens tussen de 2 en 7 procent afnemen. Deze percentages zuig ik niet zomaar uit mijn duim. Ze zijn afkomstig uit een analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving. De 'Lessen uit 25 jaar beëindigingsregelingen' wees ook uit dat budgetten voor vrijwillige beëindigingsregelingen nooit volledig zijn besteed.

Of die lessen gelden in tijden met een hoge inflatie, torenhoge productiekosten, stapelende regelgeving, krappe arbeidsmarkt en dalende vleesconsumptie is onzeker. Zelf verwacht ik een run op de 115 miljoen voor de varkenssector geoormerkte euro's van belasting betalend Nederland.

Een andere zekerheid is dat er stappen worden gezet op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn. Het bereiken van het ultieme doel van het Nationale PRRS-plan ligt weliswaar nog tientallen jaren voor ons, maar het ingeslagen pad met het alom bekende stoplichtsysteem moeten we dit jaar op.

Dichterbij ligt het moment dat we collectief gaan stoppen met het couperen van varkensstaarten. Dat zal een leerweg worden en gepaard gaan met vallen en opstaan. Zo gaat Vion zijn varkensleveranciers daarbij ondersteunen met het terugkoppelen van staartdata en begeleiding. Desondanks gaat er letterlijk bloed in de varkensstallen vloeien en zal het menig varkenshouder hoofdpijn opleveren en veel angstzweet, tranen en euro's gaan kosten. Ook verwacht ik dat Nederland binnenkort een stip op de horizon zet wat betreft vrijloopmogelijkheden bij kraamzeugen.

Wat betreft de markt: bij een krimpend varkensaanbod stijgen de prijzen. Helaas zijn het vreemde tijden en is wetmatigheid ver te zoeken.

Kortom, de varkenshouderij blijft dynamisch en ondernemers kunnen in 2023 hun hart ophalen. Succes.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer