Brandveilige+stalen+zeugenstal+beleeft+primeur+in+Amerika
Nieuws
© Ag Property Solutions

Brandveilige stalen zeugenstal beleeft primeur in Amerika

Het verhogen van de brandveiligheid is in Amerika een van de drijfveren om alternatieve stalconstructies te ontwikkelen. Op een locatie van 25 hectare in de staat South Dakota worden twee bijzondere stallen voor 12.000 zeugen gebouwd. Het gaat om de eerste prefab stalen varkensstallen in de Verenigde Staten.

Traditioneel zijn Amerikaanse varkensstallen voorzien van houtconstructies. De gebouwen met gegalvaniseerde stalen frames zijn speciaal ontworpen om varkens onder betere hygiënische omstandigheden te kunnen houden. Daarnaast is de staalconstructie voorzien van brandvertragende isolatie en door dikte van de isolatielaag is deze energiebesparend. Omdat de stalen stalconstructie alleen in elkaar hoeft te worden geschroefd, gaat het bouwen van de stallen sneller.

Op de locatie in South Dakota wordt gewerkt met polyurethaanschuim geïsoleerde gipsplaten die tussen twee metalen platen in de zijwanden en de plafonds van de stallen worden geklemd. Die gipsplaten kunnen hoge temperaturen aan. Bij een eventuele stalbrand zal het schuim dat erin zit niet verbranden of gaan druipen.

De supergladde binnenwanden en plafonds kunnen gemakkelijk worden gereinigd en ontsmet. Ook voor de ventilatie is dat beter. Omdat het gegalvaniseerd staal is, zal roestvorming niet optreden. Omdat de stalen plafonds sterker zijn, kunnen medewerkers er gemakkelijker overheen lopen om bijvoorbeeld het filtersysteem te inspecteren en te onderhouden.

Ontnemen schuilmogelijkheden

De stijgende verzekeringspremies en de ernstige zorgen over de gevolgen van een stalbrand hebben de ontwikkeling van de stalen stalconstructie in een stroomversnelling gebracht. Ook de aandacht voor biosecurity waaronder het ontnemen van schuilmogelijkheden voor ongedierte en broeinesten van kiemen heeft aan die versnelling bijgedragen.

De kosten van het bouwmateriaal en de arbeid om de stal in elkaar te zetten zijn hoger dan houten stalconstructies. Omdat de stal duurzamer is, de verzekeringskosten lager zijn en mogelijk de prestaties beter, zal de terugverdientijd van het duurdere gebouw niet veel verschillen.

Pipestone Management heeft opdracht gegeven om de stalen zeugenstalconstructie te bouwen. De oplevering van het zeugenbedrijf staat gepland voor de zomer, meldt swineweb.com.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer