Vreemde+situatie+op+vleesmarkt%2C+vindt+Danish+Crown
Nieuws
© Danish Crown

Vreemde situatie op vleesmarkt, vindt Danish Crown

Het opstarten van de vleesverwerkende industrie in 2023 heeft niet geleid tot een herstel van de afzet en aantrekkende varkensprijzen. Integendeel, constateert de Deense verwerker van varkensvlees Danish Crown. Naast een lage vleesvraag wordt er ook weinig varkensvlees vanuit Europa geëxporteerd.

De klanten van Danish Crown in Europa wachten af. Er is twijfel over de vleesconsumptie in de eerste maand van 2023. Na de kerst- en nieuwjaarsperiode daalt de vleesconsumptiestandaard, maar dat herstelt zich onder normale omstandigheden vrij snel. Op dit moment handelen inkopers van vers vlees met een zeer kort blikveld. 'Hierdoor neemt de druk op de markt toe van de spelers die bijna al hun productie vers verkopen', stelt marktdirecteur Mads Stougaard van Danish Crown.

Op de markten buiten Europa zijn er volgens Stougaard ook niet veel veranderingen te bespeuren. De bestellingen uit derde landen stromen kalmpjes binnen. 'Er is momenteel geen enkel land of gebied in de wereld die aan de varkensvleesmarkt trekt. Dat maakt dat iedereen wat meer afwacht.'

Steeds minder varkens geslacht

Het is volgens de marktdirecteur een vreemde markt waarin de aanbieders van varkensvlees zich nu bevinden. 'Iedereen weet dat het aantal varkensslachtingen in Europa daalt en dat dat effect gaat hebben op de prijzen in het voorjaar.'

Ook bestaat er volgens Stougaard wereldwijd geen twijfel over de situatie in China en de invloed op de mondiale vleeshandel. 'De Chinese samenleving heeft de afgelopen drie maanden min of meer stilgestaan en de Chinese beursnotering is sinds begin november met zo'n 40 procent gedaald.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer