Minimaal+10+procent+krimp+EU%2Dvarkenssector+in+tien+jaar
Nieuws
© Henk Riswick

Minimaal 10 procent krimp EU-varkenssector in tien jaar

De komende tien jaar krimpt de varkenssector in de Europese Unie minimaal 10 procent. Omdat in de raming geen rekening is gehouden met de huidige crisis, verwacht de Europese Commissie dat de daling nog groter zal zijn.

In de prognose van december verwacht de Europese Commissie dat de varkensvleesproductie van ruim 23 miljoen ton daalt naar iets minder dan 21 miljoen ton. De consumptie in de EU daalt eveneens, van ongeveer 19 tot minder dan 17,7 miljoen ton.

Het verbruik per hoofd van de bevolking gaat in de raming van 32 naar 31 kilo. Ook de export gaat teruglopen, geeft de commissie aan. Van iets meer dan 4,4 naar 3,15 miljoen ton. De zelfvoorzieningsgraad daalt van 124 naar 118 procent.

Huidige marktontwikkelingen

Tegen de achtergrond van de huidige marktontwikkeling noemt de Europese Commissie de verwachte resultaten te optimistisch. Op basis van eerdere gegevens zijn de productie en het verbruik al 5 procent gedaald. De varkensvleesproductie ligt nu al net onder de 22 miljoen ton.

Het verbruik per hoofd van de bevolking heeft de grens van 31,5 kilo al bereikt. Tegen de achtergrond van onder andere hogere energie- en voerkosten aan de productiekant en inflatiegerelateerde consumentenbeperkingen, blijft het onzeker hoe de ontwikkelingen precies zullen zijn, geeft de Europese Commissie aan.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer