Westfleisch+boekt+bescheiden+winst+in+2022
Nieuws
© Westfleisch

Westfleisch boekt bescheiden winst in 2022

De op een na grootste vleesverwerker in Duitsland, Westfleisch, draait na een verliesgevend 2021 weer een bescheiden winst. Dit ondanks de ongeveer 8 procent minder geslachte varkens en de sterk gestegen verwerkingskosten. Dat vertelt de financieel directeur van Westfleisch, Carsten Schruck aan Agrarheute aan het eind van 2022.

Westfleisch heeft een marktaandeel van zo'n 14 procent van de vleesverwerking in Duitsland. De vleesverwerker sloot 2021 af met een verlies van bijna 13 miljoen euro door onder meer de gevolgen van de coronacrisis en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland. In 2020 draaide het bedrijf een winst van 6,1 miljoen euro en in 2019 van 3,4 miljoen euro. De winst die in 2022 wordt geboekt, zal ergens liggen tussen de resultaten van 2019 en 2020, verwacht Schruck.

De teruggang in het aantal geslachte varkens komt overeen met de marktontwikkeling in Duitsland. Oftewel: Westfleisch heeft ook zo'n 8 procent minder varkens verwerkt. Ook het aantal verwerkte slachtrunderen is iets teruggelopen en het aantal verwerkte vleeskalveren is nagenoeg op hetzelfde niveau gebleven als in 2021.

Modernisering

Het reorganiseren en moderniseren van de slachterij richting 2025 werpt volgens de financieel directeur zijn vruchten af. In 2022 zijn er geen varkens meer geslacht in Gelsenkirchen. Op deze locatie werden wekelijks zo'n 25.000 varkens geslacht.

Het moderniseren van de slachterij in Coesfeld en de logistieke processen zijn in gang gezet. Toch is er enige vertraging omdat de uitbreiding van de slachtcapaciteit van 55.000 tot 70.000 varkens per week nog niet kan worden gerealiseerd. De combinatie van uitbreiden en moderniseren levert volgens Schruck voordeel op voor de omgeving en de bewoners van Coesfeld.

Worsten en gemaksproducten

De financieel directeur geeft aan dat het bij de productie van worsten en gemaksproducten in 2022 beter is gegaan dan gepland. Consumenten zijn voorzichtiger geworden bij de aankoop van duurdere rundvleesproducten als biefstukken. Daarentegen zijn de verkopen van worsten aangetrokken, ondanks de politieke wens om de vleesconsumptie te matigen en de inflatie.

Onderzoek wijst volgens Schruck uit dat 90 procent van de consumenten in Duitsland nog steeds vlees- en worstproducten op de kassabon heeft staan, aldus het nieuwsbericht in Agrarheute.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer