Eerste+Pigster%2Dstal+zal+in+Brabant+verrijzen
Nieuws
© Herman van Dinther

Eerste Pigster-stal zal in Brabant verrijzen

De mensen achter Kipster participeren in het ontwikkelen van een duurzame en diervriendelijke stal voor varkens: Pigster. 'Bij Kipster staan de wensen en behoeftes van de kippen centraal. Met diezelfde uitgangspunten gaan we nu ook een varkensstal bouwen', zegt dierenarts Kees Scheepens. 'Alle benodigde vergunningen voor een teststal zijn in huis. Ik verwacht dat de bouw in september 2023 van start gaat.'

Op de fundamenten van de ligboxenstal bij Kees Scheepens in het Brabantse Oirschot is deze varkensstal gepland. Het gaat plaats bieden aan een dertig zeugen inclusief (speen)biggen en vleesvarkens. 'De vergunning is daarop gebaseerd, maar een echte Pigsterstal wordt 95 zeugen gesloten. Die omvang past bij een volwaardige arbeidskracht.'

Het belangrijkste element in de stal wordt het varkenstoilet, waarop Scheepers een patent heeft. ' Een varken is een intelligent en zindelijk dier. Die kun je goed trainen, zodat het varken in aparte delen van het hok poept en piest. Dat zorgt voor een enorme emissiereductie Daar doe ik al sinds 2015 op kleine schaal met enkele dieren onderzoek naar.'

Echt afwijkend

In de te bouwen proefstal wil de dierenarts ervaring opdoen met hoe groepen varkens toegang kan worden gegeven tot de weide. 'Maar ook hoe je ze weer binnen krijgt. Ons stalconcept is echt afwijkend van wat nu gangbaar is', stelt Scheepens. 'De stal wordt vooral ook een ruimte om te schuilen. Met daarin voor de vleesvarkens een overdekte speelplaats. Er zijn geen roosters meer en op de betonnen uitloop ligt bijvoorbeeld zaagsel.'

Het Pigsterconcept kent een overdekt deel, een uitloop en weide. Er is volop ruimte om te wroeten en zoelen, oftewel: de varkens kunnen een modderbad nemen. De oppervlakte-eisen die worden gehanteerd zullen minimaal gelijk zijn aan die van de Biologische varkenshouderij.

Pigster gaat voor drie sterren van het Beter Leven-keurmerk, ondanks dat het niet biologisch is. 'Mijn huidige varkens groeien op de reststromen van alle Ekoplaza's in Nederland en stromen uit de levensmiddelenindustrie die via Reudink Bio komen, maar dat is niet genoeg om ook de Pigsters biologisch van te voeren.'

Vleesschappen van Lidl

Net als Kipster gaat Lidl ook Pigster verkopen. Het streven is dat in de tweede helft van 2024 het eerste Pigstervlees in het schap ligt. Dat betekent volgens Scheepens dat de eerste 'grote' Pigster ook ergens in de tweede helft van 2023 uit de startblokken moet.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer