Biofilm+weghouden+van+drinkwaterleidingen+is+praktisch+haalbaar
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Biofilm weghouden van drinkwaterleidingen is praktisch haalbaar

‘Het waterbewustzijn groeit, maar is nog niet top. Varkenshouders gaan er te makkelijk vanuit dat ze met standaardbehandelingen de biofilm in de leidingen in hun stallen verwijderen en weghouden’, stelt Daisy Roijackers. ‘Oog voor biosecurity van het drinkwater voor de varkens levert rendement op.’

Varkens continu schoon drinkwater voorschotelen is een hele kunst. Zelfs als je een prima kwaliteit drinkwater op je varkensbedrijf geleverd krijgt door een waterleverancier of een eigen bron hebt die je een paar keer per jaar laat onderzoeken. ‘In het leidingwerk in de stallen ligt continu de vorming van een biofilm op de loer’, weet Daisy Roijackers, biosecuritymanager bij Intracare.

‘Zeker als allerlei voedingsbronnen voor gisten, bacteriën en virussen aan het drinkwater worden toegevoegd zoals zuren, supplementen of vaccins. Die mix van kiemen beschermt zich door slijmvorming wat een ondoordringbare laag vormt tegen de leidingwand. Dan kan een biofilm ontstaan waaruit kiemdeeltjes vrijkomen en via het drinkwater in de darmen van het dier terechtkomen. Zeker in warme omgevingen zoals in de afdelingen met gespeende biggen kunnen verontreinigde leidingen de darmgezondheid flink onder druk zetten.’

Biofilmgenerator

Met een biofilmgenerator doet Roijackers onderzoek naar reinigingsmethodes van leidingen onder verschillende omstandigheden. In een stellage met doorzichtige buizen kan elke gewenste biofilm worden opgebouwd. Ze onderzoekt wat er met zo’n biofilm gebeurt en hoe zo’n verontreiniging effectief te verwijderen is.

Schoon drinkwater stimuleert gezondheid, welzijn en productie

Daisy Roijackers, biosecuritymanager bij Intracare

‘Chloordioxide en zuren maken niet schoon en perazijnzuur of gewone waterstofperoxides pakken niet het totale leidingsysteem aan. Met Intra Hydrocare, een ultra-gestabiliseerde en langzaam vrijkomende waterstofperoxide, verdwijnt zo’n hardnekkige aanslag als sneeuw voor de zon.’

Brandschoon praktisch haalbaar

Elke ronde starten met brandschone waterleidingen en ze ook schoon houden, is volgens de biosecuritymanager praktisch haalbaar. In lege afdelingen een halve dag een 2 tot 3 procent oplossing Intra Hydrocare in de leidingen zetten en daarna doorspoelen of slechts enkele uren circuleren met zo’n bruisende oplossing maakt het drinkwatersysteem van het begin tot het eind schoon.

‘Doe het consequent en tegelijk met het na elke ronde reinigen en ontsmetten van afdelingen’, tipt Roijackers. ‘Het schoonmaakresultaat in de ondoorzichtige waterleidingen zie je niet, maar we kunnen de waterkwaliteit wel vaststellen.Omdat een risicofactor wordt uitgesloten, kunnen de resultaten verbeteren of op een constant hoog niveau niveau blijven. Het biedt zekerheid.’

Wekelijks onderhoud

Leidingen vrijhouden van een biofilm tijdens een productieronde vergt wekelijks onderhoud. Een korte Intra Hydrocare-kuur volstaat. ‘Het product is veilig voor dier, mens en omgeving en een onderhoudsdosis kan probleemloos worden ingezet’, zegt de biosecuritymanager.

De drinkwaterveiligheid op het hoogste niveau houden kost volgens Roijackers een fractie van bijvoorbeeld de voerkosten. ‘Daarnaast stimuleert schoon drinkwater de diergezondheid, het dierenwelzijn en de productie.’

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer