Met+Tonisity+verrijkt+water+ondersteunt+darmwand+biggen
Achtergrond
© Tonisity

Met Tonisity verrijkt water ondersteunt darmwand biggen

Na de geboorte en spenen of in periodes met tropische hitte lopen biggen het risico op een verstoorde opname van biest, melk of voer. Opnameschommelingen hebben een desastreus effect op de darmwand. Drinkwater verrijken met Tonisity Px(W) stimuleert de vochtopname en houdt darmcellen gezond.

Tonisity Px maakt van drinkwater een smakelijk, isotone eiwitdrank voor varkens. 'Zelfs pasgeboren biggen vinden het product aantrekkelijk en drinken het graag', zegt Gino Totté, manager bij Tonisity en verantwoordelijk voor de afzet in België, Denemarken, Duitsland, Luxemburg en Nederland.

'Zeker bij grote tomen draagt het toevoegen van Tonisity Px aan drinkwater in cups of kommetjes bij aan het in optimale conditie houden van de biggendarmen. Bij een te geringe biest- of melkopname gaat de darmgezondheid snel achteruit en neemt het risico op uitval toe.'

Cellen gezond houden

De ingrediënten van het toevoegmiddel zijn erop gericht om de cellen van de darmwand gezond te houden. De oplossing met een uitgebalanceerde nutriëntenmix voedt de enterocyten. Deze cellen zorgen voor het transport van de voedingsstoffen van de darm naar de bloedbaan.

Hydratatie is cruciaal voor de darmfunctionaliteit rond stressvolle periodes

Gino Totté, manager bij Tonisity

'Micro-enterale nutritie levert kleine hoeveelheden water, elektrolyten en makkelijk opneembare nutriënten zoals glucose, aminozuren en peptiden direct aan de darmcellen', licht Totté toe. 'Omdat jonge dieren eerder drinken dan voer opnemen, is via het drinkwater fit houden van de darmcellen de meest effectieve aanpak.'

Langere darmvlokken

Darmonderzoek bewijst dat biggen die Tonisity Px konden drinken, van levensdag 2 tot en met 8 significant langere darmvlokken en een grotere dichtheid van darmvlokken en crypten hadden. 8 procent hogere darmvilli is een teken van betere darmgezondheid en dat melk, kunstmelk of jongdiervoeders efficiënter worden verteerd.

'Het resultaat van vroeg via drinkwater de voeropname stimuleren is een hoger speengewicht en een hogere bigoverleving', benadrukt Totté. 'Het effect is na het spenen nog beter zichtbaar. Dan zijn de villi zelfs 16 procent hoger in vergelijking met die van darmen van biggen die geen Tonisity Px in het drinkwater kregen.'

Na spenen Tonisity Px via drinkwater geven stimuleert pas gespeende biggen om vlotter voer op te nemen. Daardoor ontstaan minder darmproblemen en groeien ze beter door. 'Hydratatie is cruciaal voor de darmfunctionaliteit rond stressvolle periodes.'

Speciaal voor hitteperiodes

Hitte kan ook een stressbron voor biggen zijn. Daarvoor is Tonisity PxW ontwikkeld. Dit product bevat een essentiële mix van energiebronnen, aminozuren, eiwitten, uitgebalanceerde elektrolyten en prebiotica. 'De essentiële voedingsstoffen zijn nodig om de jonge dieren zo optimaal mogelijk met hittestress om te laten gaan', legt Totté uit. 'De smakelijke formule trekt biggen onmiddellijk na spenen naar de drinknippels.'

Producten van Tonisity zijn bij dierenartsen te koop. 'Die kennen de specifieke situatie en kunnen samen met de varkenshouder bekijken hoe het meeste rendement is te behalen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer