Deense+varkensketen+geeft+extra+gas+richting+2050
Nieuws
© Varkens Archief

Deense varkensketen geeft extra gas richting 2050

De varkensvleesproductieketen in Denemarken gaat met een ambitieus plan richting het jaar 2050. Samen gaan varkenshouders, erfbetreders en slachterijen concreet werken aan een beter dierenwelzijn, betere diergezondheid en klimaatneutrale vleesproductie. Door ijkpunten te zetten, versterken ze de geloofwaardigheid van de sector.

Duurzaamheid en efficiëntie kenmerken de productie van Deense varkens. Wereldwijd wordt volgens de Denen nu al de laagste klimaatvoetafdruk gerealiseerd. Maar richting 2050 moet het toch beter op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en klimaatneutraliteit.

Opvallend is dat de Denen binnen een jaar de kennis en het onderwijs over losse huisvesting van varkens in nieuw te bouwen stallen een enorme push geven. De ambitie is om vanaf 2023 meer regie te krijgen op de ontwikkeling naar een beter dierenwelzijn in de sector. Zo worden varkenshouders die in 2023 een nieuwe zeugenstal bouwen aangeraden die zo in te richten dat zeugen in elk stadium van de productiefase los kunnen worden gehuisvest. Verder willen de Denen via fokkerij de bigoverleving verhogen en de zeugensterfte verlagen.

Daarnaast wil de Deense varkensvleesproductieketen dat meer varkens in eigen land worden geslacht dan er worden geëxporteerd. Bij het verduurzamen is het verwerken van zelfgeteelde eiwitbronnen, zoals peulvruchten en graseiwit, in varkensvoeders een optie.

Intacte staarten

Verder zal de sector omgerekend zo'n 4 miljoen euro herverdelen om voorlopers op het gebied van het houden van varkens met intacte staarten te ondersteunen. Het doel is dat het aantal vleesvarkens met een staartkrul tussen 2025 en 2028 elk jaar verdubbelt en uitkomt op 4 miljoen varkens per jaar.

De Deense varkenssector spant zich in om ervoor te zorgen dat in 2035 zo'n 90 procent van alle vleesvarkens een krul in de staart hebben bij het slachten. Een beter dierenwelzijn en maatwerk per bedrijf is het pad dat daarvoor moet worden bewandeld.

Af van castreren

Na 2025 wil de sector het chirurgisch castreren van beertjes ook gaan uit faseren. Dit dient in goed overleg te gebeuren met retailers in Denemarken en de rest van Europa. Op deze manier verwacht Denemarken, net als op het gebied van duurzaamheid, ook het voortouw te nemen in Europa met een verbeterd dierenwelzijn.

Verder wil de sector vanaf 2030 de helft van de CO2-footprint hebben gerealiseerd ten opzichte van 2005. 60 procent van de Deense varkensmest wordt geleverd voor biovergassing of andere alternatieve doeleinden die bijdragen aan het verminderen van de milieu-impact.

De virusaandoening PRRS zal dan ook grotendeels zijn geëlimineerd in Denemarken, meldt de afdeling varkens van de Deense ondernemersorganisatie Landbouw en Voeding.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer