Deense+slachterij+beloont+duurzamer+boeren
Nieuws
© Danish Crown

Deense slachterij beloont duurzamer boeren

Vanaf 2023 krijgen varkenshouders in Denemarken, die een duurzaamheidscertificaat hebben en hun voerverbruik registreren, een toeslag. Deze bedraagt omgerekend 1,5 eurocent per kilo geslacht gewicht, bericht Danish Crown. Met deze beloning zet de Deense varkensslachterij een belangrijke stap op weg naar halvering van de CO2-uitstoot in de varkenshouderij.

Danish Crown heeft als doel om vanaf 2050 netto klimaatneutraal varkensvlees te produceren en de carbon footprint rond het jaar 2030 te hebben gehalveerd. Duurzaamheid wordt volgens de Deense slachterij een belangrijke concurrentieparameter. Daarom werkt de slachterij al projectmatig samen met coöperatieve voerbedrijven om uit te zoeken welke voermixen het beste aansluiten bij het realiseren van een lagere carbon footprint.

Daarnaast wil het bedrijf varkenshouders stimuleren om duurzamer bezig te zijn bij het slachtrijp maken van hun dieren. Daarom komt Danish Crown per 2023 voor het eerst met een specifieke beloningssystematiek. Leveranciers van vleesvarkens die een duurzaamheidscertificaat hebben en continu hun voerverbruik rapporteren, krijgen een toeslag van 10 ore per kilo varkensvlees.

Signaalfunctie

De slachterij geeft hiermee een belangrijk signaal af om doelbewust te werken aan een meer duurzame varkensvleesproductie. De regeling wordt in de toekomst uitgebreid met meer initiatieven dan alleen zo duurzaam mogelijk benutten van varkensvoer. Nicolaj Nørgaard van Danish Crown benadrukt het belang van de gezamenlijkheid bij het optimaliseren van de Deense waardeketen met een verlaging van de klimaatbelasting.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer