Darmevent+lokt+Duroc%2Ddiscussie+uit
Nieuws
© Danbred

Darmevent lokt Duroc-discussie uit

Met een goed kraamstalmanagement en een gezonde zeugenstapel maakt de keuze voor een darmgevoeligere eindbeer niets uit. Dat stelt Ashley Sijmonsbergen naar aanleiding van de eerste bevindingen bij Denkavit Pig Farm na het overschakelen op Duroc-genetica. 'Als producent van jongdiervoeders hadden we verwacht meer darmproblemen te krijgen en specifieke voeders of een aangepaste voerstrategie voor de biggen te ontwikkelen.'

Naast blanke liggen er ook rood gevlekte biggen bij de TN70-zeugen in de vrijloopkraamhokken bij Denkavit Pig Farm. De grote tomen ogen uitermate vitaal en van achter de ramen valt nergens een spoor van diarree te ontdekken. Dat konden de ruim honderd deelnemers aan het event 'Liefde gaat door de darm' met eigen ogen waarnemen. Ceva Santé Animale en Denkavit organiseerden dat samen voor varkenshouders, dierenartsen en andere erfbetreders dinsdag in het Gelderse Voorthuizen/Stroe.

Sijmonsbergen, productmanager bij Denkavit geeft aan dat er geen darmgezondheidsproblemen zijn ontstaan sinds de overschakeling in dit voorjaar van de TN Tempo op de Deense Duroc van Klasse. 'Als je net als wij als voeronderzoekscentrum alles goed voor elkaar hebt in de kraamstal en opfokstal, dan hoeft genetica met gevoeligere darmen in je hokken geen extra problemen op te leveren.'
Zij doelt daar onder meer op een goede biestvoorziening, het stimuleren van de voeropname voor spenen en de juiste opeenvolging van biggenvoeders.

Praktijkgeluiden anders

Toch klonken uit het publiek andere geluiden uit de praktijk door. Duroc-genetica is gevoeliger voor darminfecties, waardoor meer diarree ontstaat na stressmomenten. Tomen groeien in het kraamhok al uiteen en er moet vaker ingegrepen worden.

Na een goede diagnose kan vaccineren tegen een specifieke darmkiem een kostbare oplossing zijn. 'Daarom zijn wij overgeschakeld op het gebruik van sperma van de TN Tempo-beer', meldde varkenshouder Theo Vernooij. 'Deze biggen zijn robuuster, vreten beter, hebben een hoger speengewicht en het is makkelijker werken.'

Speendip te voorkomen

Vervolgens ontstond een discussie over de verschillen tussen Duroc's van verschillende geneticaleveranciers. De conclusie was: de ene Duroc is niet de andere. En als darmen van Duroc-biggen in de kraamstal goed worden getraind door vaak, vers en goed verteerbaar voer te geven, dan is een speendip net als bij andere gezonde genetica te voorkomen. Met vakmanschap kun je alle voordelen van een Duroc optimaal benutten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer