CO2%2Dtekort+verhoogt+kosten+slachterijen
Nieuws
© Varkens Archief

CO2-tekort verhoogt kosten slachterijen

Varkens- en pluimveeslachterijen kampen met hoge kosten voor het verdoven van vee en koelen van het vlees door een CO2-tekort. De beschikbaarheid hiervan is fors gedaald door een krimp van de kunstmestproductie. De slachterijen hebben het dreigende tekort en de gestegen kosten aangekaart bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

'Het is nog niet zo dat slachterijen geen CO2 meer geleverd krijgen voor de verdoving', meldt woordvoerder Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. 'Wel staan de leveringen onder druk en zijn de prijzen fors gestegen.'

Het kan gaan om stijgingen tot wel dertig tot veertig keer de normale prijs. Slachterijen zouden nu tonnen per week meer kwijt zijn voor de CO2-verdoving.

Probleem speelt in heel Europa

Het is een probleem dat zeker niet alleen in Nederland speelt, maar in heel Europa en ook niet alleen voor slachterijen. In Polen zouden slachterijen zelfs helemaal geen CO2 meer geleverd krijgen, melden niet bevestigde berichten.

De British Meat Processors Association (BMPA), de Britse vereniging van vleesverwerkers, trok in september 2021 al aan de noodbel. Zij zagen toen door het stilleggen van twee kunstmestfabrieken dat er niet voldoende CO2, een restproduct van hun productieproces, beschikbaar zou komen om varkens te bedwelmen voor de slacht.

CO2 wordt overigens niet alleen gebruikt bij het verdoven van dieren, maar bijvoorbeeld ook bij het verpakken en voor de koeling van het vlees. Droogijs is bevroren CO2 en wordt veel gebruikt als koelmiddel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer