CO2%2Duitstoot+Britse+varkenssector+flink+omlaag
Nieuws
© Varkens Archief

CO2-uitstoot Britse varkenssector flink omlaag

De CO2-voetafdruk van de Britse varkenssector is de afgelopen twintig jaar 40 procent kleiner geworden. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor Wereldwijde Voedselzekerheid van de Belfast Universiteit.

De CO2-uitstoot van varkensvlees is al relatief laag. Maar omdat dit het meest gegeten vlees ter wereld is, heeft het verminderen van de uitstoot toch veel invloed op de totale wereldwijde CO2-voetafdruk. Het aandeel van de varkenssector werd in 2013 geschat op circa 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

In Groot-Brittannië is de CO2-uitstoot van de varkenssector inmiddels al wel gedaald. Met 40 procent in de afgelopen twintig jaar. Dat komt voor een groot deel door de aanpak rondom voeders. Denk met name aan het vervangen van in Zuid-Amerika geproduceerde soja door lokale producten als raapzaad- en zonnebloemschroot.

Daarnaast heeft de vooruitgang in de fokkerij een positief effect op de CO2-voetafdruk. Door de selectie op vleesvarkens met een hogere groei, meer vlees en minder spek kan de uitstoot met wel 20 procent dalen.

In Nederland ligt de CO2-voetafdruk van varkens al op een laag niveau. Die is met 5 CO2-equivalenten lager dan van een eiwitrijk product als tofu.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer