Zwitsers+stemmen+tegen+biologische+regels+voor+alle+vee
Nieuws
© Varkens Archief

Zwitsers stemmen tegen biologische regels voor alle vee

In een referendum heeft de Zwitserse bevolking gestemd tegen het invoeren van de regels voor biologische houderij voor alle veebedrijven in het land. De regering had al een negatief stemadvies gegeven, omdat de Zwitserse regels al streng genoeg zijn.

Alleen in het Kanton Basel-stad is voor de invoering van strengere regels voor de veehouderijbedrijven in Zwitserland gestemd. In de andere kantons haalde het voorstel het niet. De regels voor het houden van dieren zijn al stikt. Zo mag een rundveebedrijf maximaal driehonderd dieren houden, een bedrijf mag 1.500 varkens hebben of 27.000 vleeskuikens. Voor zeugen zijn verder bijvoorbeeld vrijloopkraamhokken al jarenlang verplicht, net als het gebruik van strooisel.

In het voorstel zouden alle Zwitserse bedrijven aan de biologische regels moeten voldoen, waardoor de aantallen per bedrijf nog kleiner zouden worden. Daarnaast zou uitloop voor alle dieren verplicht worden en kwamen er striktere richtlijnen bij het slachten. Als het voorstel was aangenomen, zouden de striktere eisen ook gaan gelden voor alle import van dierlijke producten. Dat zou tot prijsstijgingen van het voedsel hebben geleid.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer