Beste+innovatieve+idee%C3%ABn+voor+varkenshouderij+kunnen+nog+worden+ingediend
Nieuws
© Tweeluik Fotografie

Beste innovatieve ideeën voor varkenshouderij kunnen nog worden ingediend

'Blik op de toekomst!' is dit jaar het thema van de zevende editie van Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV). Het is nog steeds mogelijk om innovatieve ideën voor de wedstrijd in te zenden. De deadline is 12 september.

Een technische of sociale innovatie bedenken, uitwerken en presenteren die kleur geeft aan het toekomstperspectief van de Nederlandse varkenshouder. Daar gaat het bij Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV) om. Het kan gaan om een idee dat sectorbreed of alleen voor het eigen bedrijf bijdraagt aan dierenwelzijn, duurzaamheidsvraagstukken en een betere inkomenspositie voor varkenshouders of de consument stimuleert tot een bewustere keuze.

Met het thema Blik op de toekomst! willen de initiatiefnemers, waaronder de nieuwe partners Agrifirm en Topigs Norsvin, benadrukken dat de uitdagingen van deze tijd vragen om toekomstgericht ondernemerschap. Volgens hen moeten ondernemers elkaar daarin ondersteunen. Ideeën, plannen of ambities kunnen tot 12 september digitaal worden ingediend. De finale vindt plaats op 24 november.

De winnaars van vorig jaar waren Coen en Marlijn van Gorp met hun idee 'Koken voor blije varkens'. Met deze innovatie worden de granen en eiwitten in het varkensvoer beter ontsloten. De varkens groeien daardoor prima, terwijl ze 30 procent minder eiwit nodig hebben en er daardoor ook minder ammoniak- en geuruitstoot is.

Prijsuitreiking in 2021 aan de winnaars Coen en Marlijn van Gorp.
Prijsuitreiking in 2021 aan de winnaars Coen en Marlijn van Gorp. © VKON

Op het bedrijf loopt inmiddels een onderzoek naar de inzet van grassap, in samenwerking met Grassa en het melkveebedrijf van de buren, gebroeders Vroege. De natuurlijke aminozuren in het grassap lijken de gezondheid van de varkens positief te beïnvloeden. Het is gevoerd aan de kraamzeugen en biggen. De uitval van de biggen in het kraamhok ging naar beneden en de groei van de biggen in de biggenstal was veel hoger in vergelijking met de referentieperiode.

De andere winnaars van de voorgaande edities van HBIVV zijn: het voedselbos (Nieske Neimeijer, 2016), de euthanasie beslisondersteuner (Anett van der Aa, 2017), 'Haal meer energie uit je dier' (Fleur Bartels, 2018), de mobiele slachterij (Ruud Pothoven, 2019) en Zonvarken (August Offenberg, Jeroen Koks, Rob Nieuwenhuis, Otto Offenberg, 2020).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer