Blije+varkens+met+gekookt+voer+beste+idee
Nieuws
© Screenshot

Blije varkens met gekookt voer beste idee

Marlijn en Coen van Gorp zijn met 'Koken voor blije varkens' winnaar van Het Beste Idee van Varkensland in 2021. Zij zijn de zesde winnaar van deze verkiezing en gaan met de zilveren big naar huis. De publieksprijs ging naar de SFP Brandklep.

Familie Van Gorp heeft in het Drentse Dalen een bedrijf met ruim tweeduizend zeugen. Dagelijks maakt Van Gorp daarvoor een warme pap van tarwe, gerst en soja (speciale maling). Dat maakt 80 procent uit van het rantsoen. De rest komt van een veevoerfirma en bevat geen synthetische producten. De temperatuur van de pap zorgt ervoor dat het fytinezuur in de pap via een natuurlijk proces wordt omgezet in fytase.

De fosfaatopname door de varkens is daardoor hoger en de uitstoot van ammoniak en fosfaat via de mest lager. 'En door het betere voer is er ook minder stank', zegt Marlijn van Gorp. 'De liefde van het varken gaat ook door de maag. Rust in de darmen zorgt voor blije varkens.' Reden ook voor Marlijn en Coen van Gorp om in 2017 te stoppen met het couperen van staarten.

Publiekstem voor SFP Brandklep

De publieksprijs ging naar de SFP Brandklep van firma Slaats. Die is voorzien van een zekering die smelt wanneer de staltemperatuur boven de 60 graden Celsius komt. 'Het principe van het deksel waarmee de brand in de pan wordt gesmoord', zegt Ralf Teelen van Slaats.

De brandklep is een bouwpakket dat ook in bestaande stallen kan worden toegepast. Teelen: 'Het is een verzekering die je koopt: krijg je brand dan heb je minder dierenleed, minder leed voor je gezin en jezelf en minder naleed.'

Zes genomineerden

Net als vorig jaar was ook dit jaar de finale niet live, maar via een livestream. In korte filmpjes brachten de zes genomineerden hun idee voor het voetlicht. In de eerste pitch zette Marrit van Engen haar idee om het stalklimaat te trimmen uiteen. Dat kan net als op een zeil met de tell tails.

Kirsten van Hees en Joost Thijssen ontwikkelden een test waarmee de darmgezondheid kan worden gescoord. De test is gebruiksklaar en vooral handig rondom kritische momenten, zoals het spenen. 'Als een blackbox die wordt geopend', lichtte Van Hees toe.

Eelco van de Hoef (Agruniek Rijnvallei), Wilko Hendriks (varkensfokker) en Rikjan Schuttevaar (SmitsAgro) pitchten de Happy Feeder. Een lange ketting die de opfokgelten 24 uur per dag uitdaagt om te wroeten. De ketting gaat door de hokafscheiding heen en zorgt zo ook voor sociale interactie.

Touwtrekken

'Het lijkt op touwtrekken', zegt Hendriks. Die is vooral ook blij met de arbeidsverlichting door de Happy Feeder. Het wroetgedrag van de opfokzeugen wordt beloond met Agrumix Wroetstimulans. Binnenkort wordt deze innovatie ook getest bij vleesvarkens.

De laatste pitch was door de winnaars van de Studentenchallenge 2021. Dave Meijerink, Rick Nijdam, Cas van Zutphen, Harm van Bommel, Anouk Stoverink, Lieke Braam en Dirk van der Wielen ontwikkelden het idee voor een gps-chip.

De chip wordt bij zeugen achter het oor onderhuids geplaatst. Extra informatie die de studenten willen koppelen aan de chip betreft de activiteit van de zeug, de wateropname en waar ze zich bevindt in de stal. 'De chip biedt mogelijkheden voor individuele zorg en daardoor neemt de kwaliteit toe', aldus de studenten.

Praktijkideeën

Het Beste Idee van Varkensland was in 2016 een idee van onderzoeks- en praktijkcentrum VKON in Den Ham. 'Het mooie van HBIvV is dat het praktijkideeën zijn die bijdragen aan het welzijn van het varken', zegt VKON-directeur Michiel Vreriks.

Alle finalisten ontvangen innovatievouchers die kunnen worden ingezet om het ontwerp of idee verder te ontwikkelen. Het Beste Idee van Varkensland werd in 2020 gewonnen door ZonVarken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer