Efsa+raadt+meer+ruimte%2C+lagere+temperaturen+en+kortere+reizen+aan+voor+veetransport
Nieuws
© Twan Wiermans

Efsa raadt meer ruimte, lagere temperaturen en kortere reizen aan voor veetransport

Om het dierenwelzijn tijdens diertransporten te verbeteren, doet de Europese autoriteit voor voedselveiligheid Efsa een aantal aanbevelingen bij de Europese Commisie. Daaronder vallen meer ruimte, lagere temperaturen en kortere reizen.

Om het welzijn van landbouwhuisdieren tijdens het transport te verbeteren, moet dieren meer ruimte worden geboden, gaan de maximumtemperaturen omlaag en worden reistijden tot een minimium beperkt. Die aanbevelingen in de vorm van vijf wetenschappelijke adviesen doet Efsa aan de Europese Commissie. Efsa wil op die manier een bijdrage leveren aan het herzien van Europese wetgeving met betrekking tot dierenwelzijn.

De wetenschappelijke adviezen hebben betrekking op kleine herkauwers (schapen en geiten), paardachtigen (paarden en ezels), runderen (runderen en kalveren), varkens en dieren die in containers worden vervoerd, waaronder pluimvee en konijnen. In de aanbevelingen voor alle diersoorten noemt Efsa de geschiktheid voor transport van het grootste belang.

'Goede praktijken op het gebied van dierenwelzijn verminderen niet alleen onnodig lijden, maar helpen ook om dieren gezonder te maken. Dit is een sleutelelement voor de veiligheid van de voedselketen gezien de nauwe banden tussen dierenwelzijn, diergezondheid en door voedsel overgedragen ziekten. In overeenstemming met het One Health-principe waar Efsa zich aan verbindt', aldus Guilhem de Seze van de autoriteit.

Kwantitatieve drempels voor temperatuur

Efsa heeft kwantitatieve drempels ontwikkeld voor de temperaturen die in een voertuig moeten worden gehandhaafd, evenals minimale ruimte voor de dieren. De autoriteit beschrijft ook de ontwikkeling of progressie van verschillende andere gevolgen voor het welzijn in de loop van de tijd tijdens transport, zoals honger, dorst en vermoeidheid.

Voor dieren die in containers worden vervoerd, beveelt Efsa bijvoorbeeld aan om de reisduur te beschouwen als de hele tijd dat de dieren in de containers worden gehouden. De enige manier om welzijnsgevolgen bij eendagskuikens te voorkomen, is door bevruchte eieren te vervoeren en uit te broeden op het bedrijf van bestemming.

De huidige EU-wetgeving inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer is in 2005 in werking getreden. Het voorstel tot herziening daarvan door de Europese Commissie wordt in de tweede helft van 2023 verwacht.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer