Afrikaanse+varkenspest+bij+gehouden+varkens+in+Itali%C3%AB%2C+tweede+R%26amp%3BO+plicht
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens in Italië, tweede R&O plicht

Op een varkensbedrijfje in de buurt van Rome is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) van alle veewagens uit Italië is nu verplicht.

Het gaat om een backyard bedrijf met acht varkens. Twee varkens zijn gestorven door de Afrikaanse varkenspest blijkt uit onderzoek. Het bedrijfje ligt in het vanwege AVP bij wilde zwijnen ingestelde besmette gebied ten noorden van Rome.

In de regio Lazio worden ongeveer 50.000 varkens gehouden die net als de varkens op het backyard bedrijf het risico lopen besmet te worden met de Afrikaanse varkenspest.

Direct

Diirect na terugkomst in Nederland moet de veewagen een tweede R&O ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, slachthuis of verzamelcentrum.

Deze tweede R&O-verplichting gold reeds voor de EU-risicolanden Bulgarije, Duitsland, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije én alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen. Dus ook het Verenigd Koninkrijk.

Veewagens worden na het uitladen van de dieren ter plekke de eerste keer gereinigd en ontsmet, de eerste R&O. Dit gebeurt in Nederland dan nogmaals gebeurt op een erkende R&O-plaats, een slachthuis of een verzamelcentrum.

Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats, slachthuis of verzamelcentrum.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer