Extra+reiniging+en+ontsmetting+vanwege+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

Extra reiniging en ontsmetting vanwege Afrikaanse varkenspest

Vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland onder gehouden varkens moeten vervoermiddelen voor evenhoevigen die terugkeren of komen uit Duitsland na binnenkomst in Nederland onmiddellijk een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, slachthuis of verzamelcentrum.

Geladen vervoermiddelen met varkens, runderen, schapen, geiten of herten worden eerst gelost waarna ter plekke een eerste R&O plaatsvindt. Vervolgens gebeurt dit nogmaals op een erkende R&O-plaats, een slachthuis of een verzamelcentrum.

Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van de reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats, slachthuis of verzamelcentrum. Vervolgens wordt deze opgestuurd naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Deze extra R&O-verplichting gold al voor de EU-risicolanden Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en alle landen buiten de Europese Unie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer