Koninklijke+varkens
Blog
© Jan van de Weem

Koninklijke varkens

Naast de oranje leeuwen en leeuwinnen, de grote oranje vis van de Staatsloterij en de oranje tompoezen van de Hema hebben we nu een nieuw fenomeen erbij: het oranje varken. Nee, het is niet het spaarvarkentje van een grote bank in ons land maar een gekleurd varken dat is ontstaan na aanscherping van Europese regels.

Varkens met kleine optische gebreken vallen onder de kleur oranje. Deze dieren zullen uit het koppel gehaald moeten worden en apart in een vak op de vrachtwagen -het lijkt wel koninklijk- vervoerd moeten worden. Maar over welke varkens hebben we het en wie bepaalt op moment van handelen welke varkens tot deze oranjegroep behoren.

Bij het laden van de varkens is er veel overleg tussen mij, als verzorger van de dieren, met chauffeur over welke varkens we als oranje moeten behandelen. Dit proberen we zo goed als mogelijk te doen, naar eer en geweten zogezegd, om verdere problemen tijdens het transport en het lossen van de dieren bij de slachterij te voorkomen. Later, bij de koffie, worden de papieren ingevuld en worden deze oranje varkens apart vermeld.

Zelf heb ik nog niet meegemaakt dat onze werkwijze fout ging bij het lossen van de dieren. Van mijn transporteur en andere varkenshouders hoor ik dat dit wel een mis kan gaan. Iets afwijkende en dus oranje varkens zitten dan volgens de inspecteur van de NVWA tussen de normale dieren in het koppel. Dat zijn dus dieren die door zowel de dierverzorger als de chauffeur beoordeeld werden als 'dieren zonder gebreken' maar de inspecteur daar een andere mening over heeft. Het jammerlijke is dat de NVWA-inspecteur bijna altijd gelijk krijgt en dat daar dan altijd gevolgen aan zitten.

Daarom ben ik blij dat varkenshandelaar Bart Camps een brief heeft opgesteld en verspreid onder varkenshouders, slachterijen en NVWA-inspecteurs, waarin hij aangeeft dat zijn chauffeurs er echt alles aan hebben gedaan om de varkens te vervoeren volgens de huidige richtlijnen en dat ze daarmee voldoen aan de welzijnseisen.

Het is altijd sneu als de NVWA boetes uitdeelt voor onterechte of zeer twijfelachtige overtredingen die er niet om liegen. Boetes die betaald moeten worden uit het oranje spaarvarkentje van de boer, waar geen cent meer in zit.

Jan van de Weem
Voorzitter Studieclub vleesvarkens Horst en omstreken
Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer