Aantal+bezoeklocaties+varkensweekend+groeit+naar+veertien
Nieuws
© Jos Thelosen

Aantal bezoeklocaties varkensweekend groeit naar veertien

Het aantal varkenshouders dat het grote publiek op het erf wil ontvangen groeit. Tijdens het Weekend van het Varken kunnen bezoekers op veertien locaties terecht. Onlangs zijn twee bedrijven met wroetvarkens aangehaakt.

'De teller van het aantal deelnemende varkensbedrijven stond tot deze week op twaalf', zegt Pleun Leeijen. Zij organiseert en coördineert vanuit de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) het Weekend van het Varken. Dat publieksevenement vindt dit jaar plaats op zaterdag 10 en zondag 11 september en maakt deel uit van The Pig Story, een initiatief van varkenshouders in samenwerking met de POV op het gebied van sectorpromotie.

De twee meest recente deelnemende varkensbedrijven aan het Weekend van het Varkens zitten in het Gelderse Putten en het Overijsselse Heeten. 'Dit zijn beide bedrijven met wroetvarkens en ze zijn om de beurt geopend. Oftewel: eentje op zaterdag en de andere zondag', licht Leeijen toe.

Geen geknuffel met biggen

'Door de dreiging van Afrikaanse varkenspest willen we geen extra risico nemen door mensen contact te laten hebben met de varkens. Met z'n allen hebben we afgesproken dat er dit jaar op geen enkel bedrijf met biggen wordt geknuffeld', zegt Leeijen.

Door de dreiging van Afrikaanse varkenspest zal het knuffelen van biggen geen onderdeel zijn van het Weekend van het Varken 2022.
Door de dreiging van Afrikaanse varkenspest zal het knuffelen van biggen geen onderdeel zijn van het Weekend van het Varken 2022. © Jos Thelosen

De deelnemers aan het Weekend van het Varken zijn te vinden op de website van The Pig Story. De varkensbedrijven zijn verdeeld over de middenas van het land. Het zwaartepunt zit in de meest varkensrijke provincie Noord-Brabant. Zes Brabantse varkenshouders zetten hun staldeuren voor het grote publiek open op 10 en/of 11 september. Drie Gelderse en twee Overijsselse varkenshouders doen dat eveneens. Collega's in Drenthe, Friesland en Groningen maken de veertien 'uithangborden voor de varkenssector' van het Weekend van het Varken compleet.

Op de website van The Pig Story is extra informatie over de deelnemende bedrijven te vinden. Ook voor de tijdstippen dat bezoekers er terechtkunnen, is er informatie te vinden. Zijn er vragen of bent u enthousiast geworden en wilt u eventueel ook nog deelnemen, neem dan contact op met Pleun Leeijen via pleeijen@pov.nl.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer