Uitbundig+Weekend+van+het+Varken
Nieuws
© Jos Thelosen

Uitbundig Weekend van het Varken

Het organiseren van het Weekend van het Varken 2021 vergde ontzettend veel voorbereiding. Maar dat belette Doreen en Marcel van den Berkmortel niet om menig gezin met jonge kinderen een mooie boerderijbeleving te bezorgen. Zaterdag hebben zich 1.200 bezoekers gemeld en zondag was lijst een stuk langer. In het Brabantse Sint-Oedenrode werd het een uitbundige editie.

Voor familie Van den Berkmortel in Sint-Oedenrode is het Weekend van het Varken al jarenlang een moment om flink uit te pakken. Editie 2020 moest worden geskipt vanwege de coronamaatregelen, maar dit jaar bleek het mogelijk om het evenement in het tweede weekend van september binnen de regels te organiseren. Die kans grepen de ondernemende varkenshouders met beide handen aan. Medewerkers, collega-varkenshouders, zakenpartners, familie, vrienden- en kennissenkring en lokale verenigingen zegden hun medewerking spontaan toe.

‘We hebben een eenrichtingsroutes uitgezet die mensen op de bedrijven kunnen lopen en tussen de locatie met zeugen en die met vleesvarkens reden trekkers met huifkarren’, licht Doreen van den Berkmortel toe. ‘Het ritje van een paar 100 meter is een belevenis voor de bezoekers en we houden het verkeersveilig.’

© Jos Thelosen

Omzetten in varkensvlees

Vrijdag werd het maken van de badrand met stro en het vullen met korrelmais volgens Marcel van den Berkmortel bijna letterlijk een zwembad met mais. ‘Toen een felle bui uitbrak, waren we net bezig met het opzetten van de partytent boven deze speelplek. Binnen enkele minuten waren we doorweekt net als de maïs’, zegt hij. ‘Dus deze korrels gaan niet meer in de opslag voor het Weekend van het Varken editie 2022. We malen het en maken er via het varken lekker vlees van.’

Bij de diverse plekken waar zicht is op varkens in de stallen, bij de luchtwasser en de brijvoerkeuken, staan medewerkers in groene polo’s die uitleg geven. In een van de kraamhokken achter het raam zoogt net een zeug haar biggen. Een kind roept verrukt dat de biggen aan het eten zijn. Hun moeder vraagt zo’n herkenbaar 'groenhemd' hoe oud deze biggen zijn en krijgt als antwoord twee weken en over twee weken worden ze bij hun moeder weggehaald. Dat vindt de moeder dan weer heel jong.

© Jos Thelosen

Grote varkens

In de zichtruimte bij de drachtige zeugen loopt een van de medewerkers van Van den Berkmortel rond. Een bezoeker spreekt hem aan en zegt de varkens groot te vinden. ‘Ja, ze kunnen wel 350 kilo wegen als ze vol met biggen zitten.’

In de huifkar geeft een ouder echtpaar aan elk jaar naar dit event te komen. ‘We zijn varkenshouder geweest en tot een paar jaar geleden verhandelde Van den Berkmortel onze biggen. We hebben nog altijd goed contact en het is altijd gezellig.’

© Jos Thelosen

Over de opkomt van de gasten is zowel Marcel als Doreen van den Berkmortel positief verrast. 1.200 mensen stonden op de bezoekerlijst van zaterdag. Op deze droge en zonnige zondag is de opkomst nog een stuk groter. ‘Het lijkt wel of iedereen extra uitgelaten was. Ouders met hun kinderen en opa’s en oma’s waren er echt aan toe om samen een leuk dagje uit te beleven’, benadrukt Doreen van den Berkmortel. ‘Hoeveel bezoekers er in totaal zijn gekomen, weten we morgen.’

© Jos Thelosen

Praktijkleerbedrijf

Onlangs werd ook bekendgemaakt dat Van den Berkmortel het eerste praktijkleerbedrijf is geworden van HAS Hogeschool. ‘Van leerlingen die hier een onderzoekjes bij de zeugen en vleesvarkens komen doen, hopen we kennis en data te verzamelen waarmee onze inzet wordt gewaardeerd’, zegt Van den Berkmortel.

© Jos Thelosen

© Jos Thelosen

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer