Margedruk+in+varkenshouderij+blijft+voorlopig+aanwezig
Nieuws
© Varkens Archief

Margedruk in varkenshouderij blijft voorlopig aanwezig

Varkenshouders profiteren nog niet van de gemiddeld hogere karkasprijzen. De voerprijzen blijven namelijk ook hoger, geeft Rabobank aan.

Volgens Rabobank dienen Nederlandse varkenshouders stevig in hun schoenen te staan om met de huidige uitdagingen om te gaan. Zeker omdat de Afrikaanse varkenspest (AVP) steeds dichter bij Nederland wordt gesignaleerd. Vleesvoorraden in Nederland worden nu massaal verkocht, vanwege de angst dat export buiten de Europese Unie (EU) nog maar beperkt mogelijk is als AVP in dit land wordt vastgesteld.

Bijna de helft van de totale Nederlandse varkensvleesexport ging in 2021 naar bestemmingen buiten de EU-landen en het Verenigd Koninkrijk. 'Als AVP in Nederland wordt vastgesteld, valt een groot deel van deze markten weg, vooral in Azië', aldus sectormanager René Veldman van Rabobank.

Varkensboeren kunnen in het derde kwartaal mogelijk op lagere voerprijzen rekenen, al blijven ze waarschijnlijk nog wel hoger dan vorig jaar. De prijzen op de markt van agrarische grondstoffen zijn aan het dalen door stijgende rentetarieven.

Beginnende recessie

Rabobank vreest voor een beginnende recessie. Daar komt bij dat de nieuwe oogst weer beschikbaar komt. Maar het aanbod van agrarische grondstoffen blijft volgens Veldman wel krap.

Verhoogde kosten zorgen nog steeds voor margedruk op de varkenshouderij. Vooral zeugenhouders hebben hier last van. De huidige lagere vraag naar biggen in Europa komt niet alleen door de gebruikelijke cyclus binnen het jaar, maar ook door het afnemend aantal vleesvarkensplaatsen.

In week 26 lag de gemiddelde biggenprijs in de EU op 48 euro. Dat is 3 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer