%27Stalbezetters+zwaarder+straffen%27+bepleit+Van+Haga
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Stalbezetters zwaarder straffen' bepleit Van Haga

BVNL-Kamerlid Wybren van Haga pleit voor het zwaarder straffen van extremisten die stallen willen bezetten en dieren willen bevrijden. Deze week kondigde een activist van Animal Defence Force aan stallen te willen bezetten en dieren uit stallen te bevrijden.

Deze week plaatste een man uit het Drentse Emmen die leden zoekt voor Animal Defence Force een provocerend bericht op Facebook. Ook kondigde hij aan dat er vanaf volgende week stalbezettingen komen en dieren uit stallen worden bevrijd. Inmiddels is dit Facebook-bericht verwijderd.

Drie jaar geleden hebben tientallen activisten een varkensstal in Boxtel bezet. Die actie heeft heel wat reuring teweeggebracht in de varkenssector en ook was dat het startmoment van Farmers Defence Force. Met stalbezetting door activisten moet volgens Van Haga korte metten worden gemaakt. 'In New South Wales, een staat in Australië, is er de wet 'Het recht op landbouw'. Hier worden illegale stalbezettingen zwaarder gestraft. Dat zou bij stalbezettingen in Nederland ook moeten', stelt Van Haga.

Celstraf en forse boete

Het BVNL-Kamerlid wijst erop dat extremisten in Australië tot drie jaar celstraf kunnen krijgen en een boete tot omgerekend 13.433 euro. 'Goed voorbeeld doet goed volgen moet hier het credo zijn. Dat werkschuwe tuig moet andermans eigendommen met rust laten. Strenger straffen is daarbij de duidelijke boodschap van BVNL', licht hij toe.

Van Haga vraagt of landbouwminister Henk Staghouwer illegale stalbezettingen zwaarder wil bestraffen, naar Australisch voorbeeld. Ook wil hij weten hoe de minister boeren gaat beschermen tegen aanvallen op hun eigendommen.

Waakzaam

LTO Nederland ziet meerdere berichten rondgaan op sociale media uit de extremistische hoek van dierenactivisten waarin wordt opgeroepen tot stalbezettingen. De landbouworganisatie neemt dit soort dreigberichten serieus en roept veehouders op om waakzaam te blijven voor mogelijke acties en de rust te bewaren.
Belangrijk is dat boeren weten wat zij kunnen doen aan de preventie van incidenten door dierenextremisten, maar ook hoe te handelen bij een verdachte situatie of een daadwerkelijke inbraak. Hiervoor is het factsheet 'Dierenrechtacties in de agrarische sector', opgesteld door LTO Nederland en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze roepen op om altijd aangifte te doen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer