Actiegroep+start+petitie+tegen+Beter+Leven%2Dkeurmerk
Nieuws
© Twan Wiermans

Actiegroep start petitie tegen Beter Leven-keurmerk

Actiegroep Ongehoord is een petitie gestart om het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming te stoppen. Volgens de groep zorgt dit keurmerk, dat diervriendelijke productie moet garanderen, niet voor meer dierenwelzijn. De groep baseert zich op een eigen onderzoek.

'Het keurmerk komt niet de dieren, maar de dierindustrie ten goede, die het gebruikt om vertrouwen uit te stralen naar consumenten en hogere afzetprijzen te krijgen voor haar producten', schrijft de groep bij de petitie. Ongehoord kwam eerder in het nieuws met heimelijk gemaakte beelden van het slachtproces van varkens. Hierbij was te zien dat dierenwelzijnsregels werden overtreden.

De groep baseert zich bij de Beter Leven-petitie wederom op eigen onderzoek, waarbij de situatie in Beter Leven-bedrijven in kaart is gebracht. De actiegroep filmde ook daar misstanden. De kritiek in het onderzoek lijkt zich ook te richten op het succes van het keurmerk waarvan de opbrengsten tussen 2012 en 2019 groeide van 492.000 euro naar 1,92 miljoen euro.

Dierenwelzijn

Een woordvoerder van de Dierenbescherming kan zich niet vinden in de kritiek. Volgens een woordvoerder draagt het keurmerk wel degelijk bij aan het welzijn van dieren. 'Dat is gewoon objectief aantoonbaar.' Daarom gaat de organisatie zeker niet op voorhand stoppen met het Beter Leven-keurmerk, stelt hij.

De Dierenbescherming controleert op de criteria die zij zelf opleggen, zoals het krijgen van net wat meer beweegruimte, zegt de woordvoerder. Maar wanneer de wet wordt overtreden, zoals bij mishandelingen, dan ligt die taak niet bij hen. 'Dan moet echt opgetreden worden, maar dat is aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', zegt hij.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer