Laat+positivisme+overwinnen
Blog
© Studio Van Assendelft

Laat positivisme overwinnen

Als je je oren laat hangen naar alles wat er mis zou zijn in de varkenshouderij, was je allang murw gebeukt. Tegenwoordig lijkt het alsof alles waar ‘varken’ voor, tussen of achter staat vogelvrij is verklaard. Wat voor initiatieven varkenshouders of vleesverwerkers ook nemen, telkens wordt een lading bagger over de sector uitgestort en ontlokt het activisme. Deze negatieve spiraal moet worden doorbroken. Hoe? Met positivisme en het tonen van gezamenlijke daadkracht.

Ik krijg zelfs zin om iets tegen mijn natuur in te doen: luidkeels met Guus Meeuwis en Marco Borsato meezingen. ‘De wereld ligt open, kansen genoeg. Wie bang is voor fouten doet het nooit goed. Zon of regen, wind mee of tegen. Als we schouder aan schouder staan zal het vanzelf gaan. Blind van vertrouwen. Het mooiste ligt nog voor ons. Met hetzelfde doel. Uit hetzelfde hout, met hetzelfde gevoel. En wat er ook gebeurt, alles kunnen we aan. Zolang we maar schouder aan schouder staan.’

De boodschap is volgens mij een-op-een toe te passen op de varkenssector. Er gloort een mooie toekomst. Varkens zijn krachtpatsers op het gebied van circulariteit. Wel moeten varkenshouders leren om samen op te trekken met iedereen die de kost verdient in de varkensvleesproductieketen. Alleen samen kun je groeien naar een geaccepteerde en gewaardeerde varkenssector. Een breed samenhorigheidsgevoel kweken en elkaar blindelings vertrouwen. Samen gaan voor hetzelfde doel, ook al zullen er onderweg ongetwijfeld afvallers of andersdenkenden proberen de koers te veranderen.

Een actueel voorbeeld van dat laatste is het zwalkende coronabeleid. Het doel om Covid-19 resoluut te verslaan, lijkt te versloffen nu het te lang duurt om het virus uit te drijven. Het vertrouwen brokkelt af en dringende adviezen worden in de wind geslagen. Het doel komt veel verder weg te liggen, zeker als een actiegroep als Viruswaarheid veel bijval krijgt en influencers met alle winden meewaaien.
Laat ik een symbolische aftrap voor positivisme doen en complimenten uitdelen. Aan de organisatie van het Mega Varkens Festijn. Aan Marian en Marcel Berkvens met hun unieke alles-van-het-varkenwinkeltje Oijnk!. Aan Gert van Duinkerken met zijn varkenscentrumplan. Aan expert Lotte van Bakel en aan Varkens.nl-stagiaire Quinten van Ooijen.

Jos Thelosen

Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer