Wim+Maas+wijzigt+vaccin+en+vaccinatiestrategie+tegen+PRRS
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Wim Maas wijzigt vaccin en vaccinatiestrategie tegen PRRS

Na een griepuitbraak bij de zeugen kreeg het biggenopfokbedrijf te maken met een doorbraak van het PRRS-veldvirus. Weifelend veranderde Wim Maas van vaccin en vaccinatiestrategie. 'Nu zijn de biggen bij spenen extra beschermd tegen PRRS. Ze presteren als vanouds.'

Jarenlang gaan de biggen van het vermeerderingsbedrijf in het Brabantse Someren-Heide direct na spenen op transport en worden alleen fokgelten van de vaste TN70-fokker aangevoerd. In combinatie met een goede biosecurity en een strak wekelijks ritme zorgt dat voor een prima gezondheidsstatus en stijgende prestaties. 'De biggenproductie stijgt jaar na jaar en het antibioticagebruik is minimaal', zegt bedrijfsleider Wim Maas. 'Na de grondige renovatie van de kraamstallen stellen we ons weer een scherper doel: in 2023 willen we 0,7 big per zeug per jaar erbij krijgen.'

Toch gaat het in een varkensdicht gebied wat betreft diergezondheid niet altijd van een leien dakje. In het najaar van 2021 zag Maas koorts bij de zeugen, een dip in hun voeropname en waren er meer mummies en doodgeboren biggen. 'Het influenzavirus zorgde even voor onbalans, maar daar kwamen de zeugen snel weer bovenop.'

Positief getest

De griepuitbraak kreeg toch een staartje. Bij het bedrijf waar hun speenbiggen worden opgefokt, werd tijdens de normale periodieke monitoring ineens het PRRS-veldvirus aangetoond. 'De pas aangevoerde en de oudere biggen werden positief getest op het veldvirus. Ook draaide het daar wat minder soepel', zegt Tom Verbrugge, varkensdierenarts bij De Oosthof. Hij doet de gezondheidsbegeleiding bij zowel het vermeerderings- als het biggenopfokbedrijf.

Waarschijnlijk heeft griep de zeugen en de biggen bevattelijker gemaakt voor het PRRS-veldvirus

Tom Verbrugge, varkensdierenarts bij De Oosthof

'De biggen werden door Maas en zijn medewerkers altijd netjes rond een leeftijd van drie weken gevaccineerd tegen PRRS. Toch bleek dat virus de aanjager te zijn voor secundaire infecties en het oplopende antibioticagebruik op het opfokbedrijf. Waarschijnlijk heeft griep de zeugen en de biggen bevattelijker gemaakt voor het PRRS-veldvirus. Of ze dat virus via de mens, lucht of transport hebben opgepikt, is niet duidelijk geworden.'

Meer weerstand

Om het PRRS-probleem aan te pakken, werd de vaccinatiestrategie bij het vermeerderingsbedrijf tegen het licht gehouden. Door biggen in de eerste levensweek te vaccineren met Suvaxyn PRRS MLV zouden ze rond het moment van spenen meer weerstand hebben opgebouwd. Besloten werd van vaccin te wisselen en dat toe te dienen bij de jonge biggen en de zeugen (6/60).

2 milliliter PRRS-vaccin is geen issue voor jonge big.
2 milliliter PRRS-vaccin is geen issue voor jonge big. © Studio Van Assendelft

Maas was sceptisch om tijdens het behandelen van de biggen een vaccinatie te geven. 'De eerste levensdagen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de big. Ik was bang dat de 2 milliliter entstof te veel impact zou hebben zoals het overslaan van een drinkbeurt. Dat is absoluut niet het geval en het werkt nog makkelijk ook.'

Tijdig beschermd en praktisch voordeel

Het vaccineren van de jonge biggen tegen PRRS moet correct gebeuren. Zo wordt het vaccin met het levend verzwakte PRRS-stam voor gebruik minimaal op kamertemperatuur gebracht. Per toom wordt een nieuwe naald gebruikt. '55 tot 60 naaldjes gaan er per keer doorheen', zegt Maas. 'Naast het tijdig meegeven van extra bescherming heeft het naar voren halen van de PRRS-vaccinatie nog een praktisch voordeel op ons bedrijf. Voortaan kan één persoon de biggen rond 21 dagen leeftijd vaccineren tegen mycoplasma en circo. Voorheen moesten we met z'n tweeën drie vaccins toedienen.'

TN Tempo-biggen vreten al volop in de kraamstal.
TN Tempo-biggen vreten al volop in de kraamstal. © Studio Van Assendelft

De biggen in het kraamhok doen het zichtbaar goed. Ook bij de opfokker gaat het weer als vanouds. Verbrugge: 'Alle uitslagen van de meest recente monitoring waren negatief voor het veldvirus. Alleen het vaccin PRRS-virus werd aangetoond.' Maas besluit: 'Biggen extra PRRS-zekerheid meegeven heeft een win-winsituatie opgeleverd.'

Wim Maas, bedrijfsleider bij een vermeerderingsbedrijf in Someren-Heide
Wim Maas, bedrijfsleider bij een vermeerderingsbedrijf in Someren-Heide © Studio Van Assendelft

Bedrijfsgegevens
Wim Maas (56 jaar) is bedrijfsleider bij een vermeerderingsbedrijf met één ster van het Beter Leven-keurmerk in het Brabantse Someren-Heide. Samen met twee collega's verzorgt hij 1.250 TN70-zeugen. Wekelijks gaan 55 tot 60 tomen op de dag van spenen meteen op transport. De TN70 x TN Tempo-biggen wegen dan gemiddeld 7 kilo. Per zeug per jaar gaat het om 32,8 biggen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer