Vietnam+heeft+vaccin+tegen+Afrikaanse+varkenspest+klaar
Nieuws
© Facebook

Vietnam heeft vaccin tegen Afrikaanse varkenspest klaar

Een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) is klaar voor gebruik. De Vietnamese vaccin- en diergeneesmiddelenfabrikant Navetco heeft het samen met het agrarisch onderzoeksinstituut (ARS) van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ontwikkeld en getest. Navetco heeft de vaccinproductie opgestart.

In april maakte het ARS al bekend dat het AVP-vaccin al belangrijke veiligheidstests had doorstaan. De Vietnamese overheid heeft nu bekendgemaakt dat het vaccin ook commercieel beschikbaar is.

Volgens berichten op National Hog Farmer en Vietnamese nieuwssites is het vaccin gemaakt door een bepaald gen, genaamd I177L, uit het virus weg te halen. De veiligheidstesten in de Verenigde Staten laten zien dat het vaccin niet meer terug kan keren naar zijn normale ziekmakende vermogen.

Minimaal 80 procent bescherming

In het laboratorium beschermt het vaccin 100 procent van de varkens tegen de gevolgen van een besmetting met AVP. In het veld is die bescherming minimaal 80 procent. De beschermende werking van het vaccin duurt een half jaar. De prijs van het vaccin is in Vietnam circa 1,40 euro.

AVP werd voor het eerst aangetoond in februari van 2019 en heeft zich sindsdien over heel Vietnam verspreid. Vorig jaar was het land nog genoodzaakt om 20 procent van de varkens te ruimen vanwege de AVP-uitbraken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer