Elke+big+secuur+vaccineren+is+vanzelfsprekend+voor+Siem+Nissen
Achtergrond
© Maartje van Berkel

Elke big secuur vaccineren is vanzelfsprekend voor Siem Nissen

Met het optimaliseren van de bedrijfsvoering en het beheersen van de kosten ben je nooit klaar. Daarom is de vaccinatiestrategie bij biggen begin dit jaar veranderd. Gelijktijdig vaccineren tegen circo, mycoplasma en PRRS met vaccins uit de Flex-reeks is een juiste zet.

Wekelijks staat het vaccineren van 45 tot 50 tomen op het programma van Siem Nissen, allround medewerker bij Varkenshouderij Kuijsten-De Rond in het Limburgse Montfort. Dat zijn 600 tot 700 dieren die minimaal zeventien dagen oud zijn en bestemd zijn voor de exportmarkt.

'Ik benut de kostbare entstoffen tegen circo, mycoplasma en PRRS zo efficiënt mogelijk en wil de biggen maximaal bescherming meegeven. Dat is ook de wens van onze vaste afnemer van biggen', stelt Nissen. 'Om de vaccinaties zo nauwkeurig mogelijk uit voeren, til ik elke big op. Gemiddeld weegt zo'n drieweekse big ruim 5 kilo. In die paar uurtjes moet ik dan 3 tot 3,5 ton aan diergewicht in mijn handen nemen. Alleen daarom al wil ik het karwei efficiënt uit kunnen voeren.'

Naaldloos

In de vierenhalf jaar dat Nissen op het vermeerderingsbedrijf werkt, heeft hij veel vaccinatie-ervaring opgebouwd. Zo werkte hij met verschillende apparaten om de biggen naaldloos te kunnen vaccineren. 'Een mooie techniek, maar als je grote aantallen echt secuur wilt vaccineren, dan is het gewicht van zo'n apparaat een nadeel', vindt hij. 'Bovendien moest vorig jaar het derde vaccin met de naald worden gezet. Dan is het voordeel van vaccin in de huid toedienen meteen weg.'

Het gelijktijdig inzetten van de drie vaccins werkt makkelijk en de biggen merken er nauwelijks wat van

Siem Nissen, allround medewerker bij Varkenshouderij Kuijsten-De Rond in Montfort

Efficiënt en met plezier werken is voor zijn werkgevers, Jurgen en Lianne Kuijsten-De Rond, eveneens een belangrijk thema. Zij zijn altijd in voor verbeteringen en het beheersen van de kosten. Samen met de bedrijfsdierenarts is de gecombineerde vaccinatiemethode van naaldloos en met de naald tegen het licht gehouden. Eind 2021 besloten ze om drie vaccins van Boehringer Ingelheim uit dezelfde Flex-reeks in te gaan zetten. Het mycoplasma- en circovaccin worden gecombineerd en gelijktijdig met het PRRS-vaccin toegediend.

Vast patroon

Per 2022 is Nissen met het toepassen van de nieuwe vaccins gestart. Dat doet hij volgens een vast patroon op maandag of dinsdag. De benodigde hoeveelheid entstoffen haalt hij 's morgens uit de koelkast. De flacons doet hij in een schone emmer en neemt die mee naar een kraamafdeling waar hij de biggen later op de dag vaccineert. Zo krijgen de vaccins de tijd om op temperatuur te komen. 'Dat maakt het effectiever en het is een stukje dierenwelzijn. Eventuele bijwerkingen van een te koud ingespoten vaccin sluit ik uit.'

Vaccins krijgen de tijd om goed op temperatuur te komen.
Vaccins krijgen de tijd om goed op temperatuur te komen. © Maartje van Berkel

Na de middag gaat Nissen met de vaccinatiespuit aan de slag. Hij zet de biggen met een schotje in de hoek van het kraamhok vast. Een voor een tilt hij de biggen eruit en drukt het scherpe naaldje door de huid in de nekspier. Per toom gebruikt hij een nieuwe naald.

Voldoening

'Het gelijktijdig inzetten van de drie vaccins werkt makkelijk en de biggen merken er nauwelijks wat van. Ze gaan weer vlot naar de uier om melk te drinken. De opname van de voerkorrels blijft ook prima op peil', zegt Nissen. 'Tijdens de laatste controleronde op die dag zie ik de biggen met volle buikjes voldaan tegen de uier liggen alsof er die dag helemaal niets is gebeurd. Dat plaatje geeft mij voldoening.'

Fitte biggen na vaccineren hebben een positief effect op de zeug.
Fitte biggen na vaccineren hebben een positief effect op de zeug. © Maartje van Berkel

Wat Nissen verder opvalt, is dat de rust van het vaccinatieproces en het fit blijven van de biggen ook effect hebben op de zeugen. 'Afgelopen half jaar heb ik minder guste zeugen in de inseminatiestal gehad die berig zijn geweest in de kraamstal in vergelijking met vorig jaar, toen ik biggen naaldloos en met de naald vaccineerde. Nu is de planning van het gewenste aantal dekkingen per week weer iets strakker. Elke verbetering doet ertoe en geeft me extra werkplezier.'

Siem Nissen, allround medewerker bij Varkenshouderij Kuijsten-De Rond in Montfort
Siem Nissen, allround medewerker bij Varkenshouderij Kuijsten-De Rond in Montfort © Maartje van Berkel

Bedrijfsgegevens
Siem Nissen (33 jaar) is allround medewerker bij Varkenshouderij Kuijsten-De Rond in het Limburgse Montfort. Het bedrijf met 1.050 TN20-zeugen doet aan eigen aanfok en is bezig met het omschakelen naar TN70-zeugen. De vleesbiggen met de PIC408 als vader gaan op maat – in aantallen en binnen het gewenste gewichtstraject – naar een vaste afnemer in Duitsland. Soms hebben koppels een andere exportbestemming.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer