Farmers+Defence+Force+waarschuwt+voor+insleeprisico+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Han Reindsen

Farmers Defence Force waarschuwt voor insleeprisico Afrikaanse varkenspest

De varkenshouderijsector loopt grote risico's op de insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP). De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft van voorzitter Roy Nillesen van FDF Team Varkens een oproep gekregen om te overleggen over hoe de actuele risico's zijn in te dammen. 'Virusdeeltjes kunnen ongemerkt via bijvoorbeeld luzerne dat uit een met AVP besmette regio afkomstig is, de varkensstal binnenkomen.'

Een AVP-uitbraak zal een enorme impact hebben op de totale Nederlandse varkenssector. Daarom vindt Nilissen het van belang om er samen alles aan te doen om dit te voorkomen. De praktijkexpertise in FDF Team Varkens kan die risico's volgens de voorzitter beter in beeld brengen.

Daarom doet hij een dringend beroep op het NVWA-crisisteam AVP om niet te wachten met het nemen van een aantal voorzorgsmaatregelen. Om te beginnen, is er volgens Nillesen meer veiligheid nodig bij de inkoop van veevoergrondstoffen. 'Daar zitten veel risicopunten in voor de bioveiligheid. Een volledige track&trace en testen op AVP-virusdeeltjes van de grondstoffen is dringend nodig.'

Voer en drinkwater

Verder adviseert hij alle voer te pelleteren bij een temperatuur van 85 graden, gedurende minimaal drie minuten. Op de voerfabrieken is bijvoorbeeld controle nodig op de aanwezigheid van het AVP-virus in de omgeving. Drinkwater voor de varkens moet in de ogen van hem op een of andere wijze worden ontsmet.

Tot slot pleit Nillesen voor een strikte controle op AVP-virusdeeltjes bij geïmporteerde vleeswaren uit risicolanden zoals Italië. 'Het virus kan in enkele maanden overleven in verwerkt vlees en meerdere jaren in bevroren karkassen. Iedereen, ook de NVWA moet er daarom bovenop zitten.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer