%27Schrik+zit+er+flink+in%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Schrik zit er flink in'

De varkenssector is vorige week net als ik flink opgeschrikt. Plotseling is een Duits besmettingsgeval met Afrikaanse varkenspest wel heel erg dicht bij de Nederlandse grens aangetroffen. Alarmbellen rinkelen, een besmetting in Nederland is ineens heel reëel.

Meteen is iedereen in de allerhoogste staat van paraatheid. Er wordt veel met elkaar gebeld, geappt, overlegd en gezocht naar antwoorden. Wat is er precies gebeurd? Hoe is het er met zo'n sprong van honderden kilometers gekomen? Hoe zit het met de contactbedrijven? Wat is er gezien, hoe lang heeft het er gezeten? En ga zo maar door.

Maar na de schrik van de eerste dagen begonnen de geruchten rond te zingen. Over eventuele contacten met Nederland, het gedrag van de varkenshouder en ga zo maar door. Ook merkte ik dat er hier en daar ook al naar elkaar werd gewezen. Misschien is dat te begrijpen, maar het is wel heel onwenselijk. In een crisis is het extra belangrijk om rustig en bij de feitelijkheden te blijven.

In de spiegel kijken

Deze situatie deed mij een beetje denken aan een column van Ben Tiggelaar: 'Iedereen heeft blinde vlekken (maar die van jezelf zie je niet).' Oftewel: het is veel makkelijker om de fouten van een ander te zien en te benoemen dan jezelf in de spiegel aan te kijken en te zien wat je eigen onvolkomenheden zijn en welke fouten ook jij maakt. En laat nu net jij de enige zijn waarop je de meeste invloed kunt uitoefenen.

Dus kijk deze dagen eens extra kritisch naar jezelf en je bedrijfsvoering. En vraag ook anderen om eens kritisch naar jou en je bedrijf te kijken. Focus daarbij op met name de biosecurity, de bedrijfsvoering of keuzes die je hebt gemaakt. En omarm de punten van kritiek die ze geven. Op het moment dat je kritiek krijgt, doet het altijd een beetje pijn. Liever wil je zoiets natuurlijk niet horen, maar het 'advies' kost niets en je kunt er je voordeel mee doen.

Als we door het maken van een foutje hier of daar, net zoals in Duitsland, toch varkenspest in Nederland krijgen, doet dat echt veel meer zeer. Blijf daarom met elkaar samenwerken. Alleen met onze gezamenlijke inspanning houden we Afrikaanse varkenspest buiten onze landsgrens.

Manon Houben
Varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer