POV%3A+menselijk+handelen+zorgde+voor+varkenspest+Emsb%C3%BCren
Nieuws
© Twan Wiermans

POV: menselijk handelen zorgde voor varkenspest Emsbüren

De besmetting met Afrikaanse varkenspest (AVP) op een zeugenbedrijf in het Duitse Emsbüren is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door menselijk handelen. Dat meldt Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) na overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het Duitse varkensbedrijf met 280 zeugen ligt ongeveer 15 kilometer ten oosten van het Overijsselse Denekamp, in de deelstaat Nedersaksen. Op dit moment lijkt het erop dat de besmetting het gevolg is van menselijk handelen, al is niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. Er zijn geen aanwijzingen dat wilde zwijnen in Duitse regio besmet zijn.

LNV heeft een crisisteam ingericht en opgeschaald. Provincie Overijssel plaatst waarschuwingsborden en afrastering bij parkeerplekken om zwijnen tegen te houden. Ook zijn de jagers in het grensgebied goed geïnformeerd. Ze kregen duidelijke instructies rondom het vinden van dode zwijnen en bemonstering van geschoten zwijnen. Hierbij is afstemming met Duitse jagers.

Wildezwijnenpopulaties intensief gemonitord

Duitsland werkt verder aan een traceringsonderzoek om de bron van de besmetting te achterhalen en de contacten tussen de besmette locatie en andere varkensbedrijven of wildezwijnenpopulaties in kaart te brengen. Ook worden, volgens de Europese regelgeving, de wildezwijnenpopulaties intensief gemonitord.

In Nederland zijn op dit moment geen aanwijzingen van een AVP-besmetting, niet bij een varkenshouderij noch bij wilde zwijnen. Volgens POV is het van groot belang dat varkenshouders en erfbetreders zich bewust zijn van de risico's. Zeker nu het virus opnieuw over grote afstand door menselijk handelen op een varkenshouderij terecht is gekomen.

POV adviseert varkenshouders het volgende:

• Hou alle biosecurity regels hoog in acht;
• Spoor de lekken op en dicht ze door de AVP-preventiescan in te vullen;
• Vermijd transport uit het besmette gebied, totdat de screening is afgerond en zeker is dat niet meer dieren besmet zijn;
• Controleer of de veewagens die op uw bedrijf komen laden goed gereinigd en ontsmet zijn. Als u de indruk heeft dat dit niet op orde is, stuur de wagen weg. Vraag en controleer het R&O-boekje (reinigen en ontsmetten) en check of na bezoek aan een risicoland of risicoregio er een extra R&O in Nederland heeft plaatsgevonden. Wees extra alert met buitenlandse wagens en chauffeurs;
• Buitenlandse medewerkers? Geef ze de flyer in eigen taal mee;
• Koop geen ruwvoer of fourageproducten (snijmais, stro, hooi, veevoergrondstoffen (nieuwe graanoogst), hokverrijkingsmateriaal) afkomstig uit risicolanden, risicogebieden en van onbekende herkomst.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer