Oorzaak+laatste+AVP%2Duitbraken+in+Duitsland+nog+een+raadsel
Nieuws
© Twan Wiermans

Oorzaak laatste AVP-uitbraken in Duitsland nog een raadsel

De oorzaak van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Nedersaksen, vlakbij Nederland, en Baden-Württemberg, vlakbij Duitsland, zijn voor Duitse deskundigen nog een raadsel. Speurwerk heeft nog geen oorzaak kunnen achterhalen, melden ze tijdens de vergadering van Scopaff. Daar zitten de Europese diergezondheidsdeskundigen bij elkaar.

Het bedrijf in Baden-Württemberg met vrije uitloop hield op het moment van de uitbraak 35 varkens. Rondom het veld zijn twee permanente afrasteringen en een elektrische afrastering, die alle drie onbeschadigd waren. Al het voer van het bedrijf is getest en bleek vrij van Afrikaanse varkenspest (AVP). In de omgeving zijn veel wilde zwijnen gedood en getest, maar ook die bleken allemaal vrij van het virus.

Ook bij gehouden varkens in de omgeving is het AVP-virus niet gevonden. Tenslotte bleek dat het virus dat op het besmette bedrijf is gevonden een ander subtype is dan dat van de uitbraken in Duitse regio's in het Oosten. Op de een of andere manier is het virus dus zeer waarschijnlijk via besmette voedselresten of een andere vorm van menselijk handelen bij de varkens terechtgekomen.

Zeugenhouderij Nedersaksen

Bij de uitbraak op het zeugenbedrijf in Nedersaksen eenzelfde soort verhaal. De eigenaar en medewerkers zijn niet betrokken bij de jacht op wilde zwijnen. De varkens kregen gepelleteerd voer dat is opgeslagen in silo's. Het bedrijf heeft rondom een hek en kent een goede biosecurity.

Ook hier zijn in het gebied rondom het bedrijf geen besmette wilde zwijnen gevonden. Ook in het vrijwillige monitoringsprogramma voor AVP van de gehouden varkens in de regio zijn tot nu toe nooit besmettingen vastgesteld. Het onderzoek naar het exacte subtype dat de oorzaak is van de besmetting loopt hier nog.

Saksen vergroot besmet gebied

De Duitse deelstaat Saksen krijgt nog niet goed grip op de Afrikaanse varkenspest bij de wilde zwijnen. Daar zijn dit jaar 713 besmette zwijnen gevonden. Veder zijn er ook nieuwe uitbraken buiten de twee bestaande besmette gebieden. Daardoor is er nu een groot aaneengesloten besmet gebied gemaakt.

Er wordt nog meer werk gemaakt van het plaatsen van vaste hekwerken. Daarnaast is er meer aandacht voor het opsporen van kadavers met drones, honden en vrijwilligers. Voor het vangen van wilde zwijnen worden 114 vallen gebruikt.

Brandenburg

In deelstaten Brandenburg en Mecklenburg-Voorpommeren neemt het aantal besmette wilde zwijnen wel af. In Mecklenburg-Voorpommeren zijn dit jaar 28 besmette zwijnen gevonden, het laatste op 1 juni. Het aantal vondsten dit jaar in Brandenburg bedraagt 260, waarbij al enkele besmette gebieden helemaal vrij van wilde zwijnen zijn.

De uitbraak op een vleesvarkensbedrijf in het noorden van Brandenburg is wat dat betreft een tegenvaller. Onderzoek naar de mogelijke oorzaken loopt hier nog. Dit bedrijf is ook omheind en gebruikt mengvoer, waardoor contact met wilde zwijnen of insleep via veevoer waarschijnlijk niet de oorzaak kunnen zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer