Druk+op+Europese+varkensvleesmarkt+neemt+toe
Nieuws
© Varkens.nl

Druk op Europese varkensvleesmarkt neemt toe

De Europese productie van varkensvlees neemt in 2022 naar verwachting af met 2,5 procent. De consumptie in de Europese Unie daalt onder meer door het inflatie-effect. De hogere productiekosten in combinatie met een afzwakkende vraag uit China maakt de markt onzeker.

'Na een jarenlange stijgende varkensvleesproductie in Europa wordt die trend in 2022 plotsklaps omgebogen', constateert prijsanalist Sandro Schulz van databureau Mintec. Hij ging tijdens een onlinebijeenkomst in op de belangrijkste ontwikkelingen die van invloed zijn op de Europese varkensvleesmarkt. 'Het sentiment is dit jaar echt veranderd. De marges zijn er niet of nauwelijks door de flink opgelopen productiekosten, de onzekerheid over de dierenwelzijnswetgeving en de dalende vleesconsumptie in Europa.'

Spanje is het enige belangrijke varkensland in Europa dat in de eerste drie maanden van 2022 meer varkensvlees op de markt bracht dan in dezelfde periode van 2021. Het productievolume is er met 3,8 procent gestegen. Polen en Duitsland bleken over dezelfde periode de grootste krimpers te zijn met 11,9 en 11,8 procent. De productie in België nam met 8,9 procent af en in Italië met 7,6 procent.

Europese consumptie onder druk

De in 2021 iets opgeleefde varkensvleesconsumptie zal in 2022 weer dalen. Inflatie is de aanjager daarvan. 'Mensen wijzigen hun consumptiepatroon onder meer door het duurder wordende voedselpakket', zegt Schulz. 'Ze schakelen over naar alternatieve, goedkopere eiwitbronnen.'

De krimpende varkensproductie en lagere vleesconsumptie in Europa resulteren in een iets lagere behoefte aan varkensvleesexport naar derde landen. Naar verwachting zullen Europese exporteurs dit jaar 237.000 ton minder varkensvlees op de wereldmarkt afzetten in vergelijking met 2021. Dat is volgens Schultz maar goed ook, want de importbehoefte van China loopt dit jaar verder terug.

Stabielere varkensprijzen in China

'China schroeft de varkensproductie dit jaar met 7 procent op en zit dan op 94 procent van het productieniveau van voor de eerste uitbraken van Afrikaanse varkenspest in 2018. Wel sorteert de Chinese overheid met maatregelen voor op regulering van de markt met stabielere en faire varkensprijzen. In 2025 mogen er 41 miljoen productieve zeugen in dat land zijn.'

Belangrijke exportmarkten voor varkensvlees zullen volgens de prijsanalist een groter volume opnemen. Zo verwacht USDA dat Japan, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea in 2022 meer varkensvlees importeren. Varkensvlees is goedkoper en vervangt in die markten het dure rundvlees. Daarnaast verhoogt het openen van restaurants en het weer plaatsvinden van grote evenementen na de covid-19-pandemie de vleesconsumptie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer