Twaalf+varkensbedrijven+verkocht+via+NVM+in+2021
Nieuws
© NVM

Twaalf varkensbedrijven verkocht via NVM in 2021

De agrarische makelaars van NVM verkochten in 2021 slechts twaalf varkensvarkensbedrijven. In 2020 waren er dat negen meer, maar ook toen al was er een flinke daling in het aantal transacties. In 2019 werden nog 35 varkensbedrijven verkocht.

De bedrijven die in 2021 werden verkocht, zijn wat betreft aantal varkens groot. Het NVM-rapport Vastgoedmarkt in beeld cijfers en feiten over 2021 vermeld geen dieraantallen. De prijs van de verkochte varkensbedrijven ligt op gemiddeld 1,1 miljoen euro. Dat is 50.000 euro onder de gemiddelde verkoopprijs per varkensobject in het jaar daarvoor. In 2020 werden 21 varkensbedrijven verkocht voor een gemiddeld verkoopbedrag van 1.150.000 euro.

Ook constateert NVM dat er steeds minder intensieve veehouderijbedrijven voor de reguliere verkoop worden aangeboden. De komende jaren zal de varkenssector flink krimpen, waardoor het aanbod aan te koop komende varkensbedrijven beperkt zal blijven.

Nabij drieduizend varkensbedrijven

Eind 2020 waren er nog zo’n 3.400 bedrijven met varkens en dat is in 2021 fors gedaald. Het ministerie LNV maakte halverwege 2021 bekend dat bijna 300 varkenshouders zich aangemeld hebben voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) om hun bedrijf te stoppen.

Dit jaar wordt de landelijke beëindigingsregeling veehouderij geopend en zullen ook varkenshouders daar gebruik van gaan maken. Te meer daar het rendement in de sector onder druk staat door de fors gestegen voer- en energiekosten en de niet in verhouding mee stijgende opbrengstprijzen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer