Te+verkopen+varkenshouderijen+fors+lager
Nieuws
© NVM

Te verkopen varkenshouderijen fors lager

De populariteit van landelijk wonen zet onverminderd door. Bewoners van het platteland ziet steeds meer Randstedelingen verhuizen naar ruimtelijk gelegen woningen in hun omgeving. Die ontwikkeling schetst NVM in de publicatie ‘Vastgoedmarkt in beeld 2020'. Het aanbod te koop staande varkensbedrijven heeft een nieuw laagterecord bereikt.

In 2020 steeg het aantal transacties van melkveehouderijen, maar het aanbod van varkenshouderijen daalde volgens de NVM-cijfers naar slechts veertig bedrijven. 'Het zat varkensboeren niet mee vorig jaar', zegt zegt Ard Klijsen, voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk. 'De prijzen voor varkens kelderden door corona en de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland. Ook konden varkenshouders subsidie aanvragen als ze stopten met hun bedrijf of met een bedrijfslocatie.'

Deze Subsidieregeling Sanering Varkenshouderijen (SRV) heeft de overheid in het leven geroepen om de geuroverlast in gebieden met veel varkenshouderijen te verminderen. Vanwege de stikstofcrisis is die regeling verruimd. Bedrijven die meedoen aan de SRV-regeling worden niet verkocht door een makelaar. Dat verklaart volgens Klijsen grotendeels dat de markt vorig jaar weinig transacties en aanmeldingen kende in vergelijking met 2019. Het aanbod daalde van 55 naar 40 varkensbedrijven in 2020. een laagterecord. In de jaren daarvoor schommelde het aanbod rond de tachtig varkensbedrijven.

Het aantal transacties kwam vorig jaar uit op 21 stuks. Dat aantal zijn er 14 minder dan in 2019. De gemiddelde verkoopprijs per varkensobject kwam in 2020 uit op 1.150.000 euro.

Trek vanuit de Randstad

In 2020 kocht bijna 10 procent van de kopers uit de Randstad een woning in het noorden, oosten of zuiden van het land. In Zuidwest-Friesland en Zuidoost-Drenthe verdubbelde het aantal kopers uit de Randstad in 5 jaar tijd. 'Thuiswerken door corona heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat de ingezette trend nu doorzet', stelt Klijsen. 'De krapte op de markt voor landelijke woningen is hoger dan ooit, doordat het aanbod bijna gehalveerd is.'

De prijs van landelijke woningen steeg ten opzichte van 2019 met 13 procent. Gemiddeld werd er eind vorig jaar 613.000 euro betaald voor een landelijke woning. De verkoop van 7.390 landelijke woningen is een stijging van 18 procent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer