Helft+minder+varkensbedrijven+verkocht
Nieuws
© Jos Thelosen

Helft minder varkensbedrijven verkocht

In het eerste halfjaar van 2020 zijn er flink minder varkensbedrijven in handen van andere eigenaren gekomen. NVM-makelaars constateert dat het aantal verkopen van varkenshouderijen 49 procent lager ligt dan in voorgaande jaren. NVM spreekt nu al van een tegenvallend jaar.

Bij NVM aangesloten makelaars hebben slechts negen varkensbedrijven in zes maanden tijd verkocht. Als deze lijn zich voortzet, zullen er dat dit jaar dus nog geen twintig stuks zijn. In heel 2019 kwam het aantal verkochte varkensbedrijven uit op 35 stuks.

Mogelijke oorzaak van het fors teruggelopen aantal transacties van varkensbedrijven is de saneringsregeling varkenshouderij. Veel varkenshouders wachten met het verkopen, maar ook met het kopen van een varkensbedrijf.

Aanbod daalt

Ook constateert NVM dat het aantal varkenshouderijen afneemt, waardoor ook steeds minder bedrijven aangeboden worden en kunnen worden verkocht. In 2017 en 2018 was het aanbod ruim negentig varkensbedrijven per jaar. In 2019 daalde dat aanbod naar rond de 63 stuks, waarvan er dus 35 daadwerkelijk zijn verkocht.

Een mogelijke oorzaak van die forse aanbodafname was de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China. De varkensprijzen liepen in 2019 flink op, waardoor minder varkenshouders het bedrijf te koop hebben gezet.

In portefeuille

Op dit moment zitten er nog geen zestig bedrijven in de portefeuille bij NVM-makelaars om aan de man te worden gebracht. Deze cijfers en feiten vermeldt het halfjaarrapport 'Vastgoedmarkt in beeld Agrarisch & Landelijk' van NVM.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer