Noteringen+vleesvarkens+dalen
Nieuws
© Vlees.nl

Noteringen vleesvarkens dalen

Nadat de Duitse VEZG-notering voor week 19 al fors daalde met 15 cent naar 1,80 euro, gingen ook alle andere vleesvarkensprijzen deze week onderuit. Of de prijzen verder dalen is afwachten, wel blijft de VEZG-notering voor week 20 op 1,80 euro.

In navolging van de Duitse daling daalde de DCA-notering daalde vorige week met 8 cent, Vion noteerde maandag 9 mei 7 cent (inclusief btw) lager dan de week er voor. Alle andere slachterijen noteerden woensdag 11 mei lager, Compaxo daalde met 8 cent naar 1,53 euro, Van Rooi met 7 cent naar 1,56 euro.

Voor volgende week is de kans aanwezig dat de vleesvarkensprijzen niet verder dalen. De VEZG-notering voor week 20 bleef op 1,80 euro staan. Wel blijft de vraag naar varkensvlees zwak binnen de Europese Unie. Dat zou eigenlijk niet moeten gezien de goede weersomstandigheden, de start van het barbecue-seizoen en het opheffen van de coronabeperkingen.

De zwakke vraag in Europa heeft volgens een woordvoerder van Vion er ook mee te maken dat consumenten in Europa kiezen voor alternatieven. Samen met het royale aanbod van varkens in Europa is dat aanleiding tot de dalende prijzen. Daarbij biedt de Chinese markt momenteel geen uitkomst door een achterblijvende vraag en een ernstig verstoorde containermarkt, die vleestransport lastig maakt.

Hoge kosten

De huidige vleesvarkensprijzen liggen nog maar zo'n 10 cent boven het prijsniveau van vorig jaar. De Vion notering van 10 mei vorig jaar was 1,68 euro. DCA noteerde 1,54 euro de vrijdag daarvoor. Een jaar geleden waren de voer- en energieprijzen echter aanzienlijk lager. Vleesvarkenshouders krijgen hun kosten momenteel dan ook niet vergoed.

De te lage vleesvarkensprijzen hebben hun weerslag op de biggenprijzen. Duitse vleesvarkenshouders twijfelen over de opleg van nieuwe biggen, waardoor stallen leeg komen te staan. De Duitse notering daalde deze week dan ook ineens naar 45 euro nadat die wekenlang op 60 euro was blijven staan, terwijl de prijzen in Nederland al aan het dalen waren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer