AVP%2Dteller+Itali%C3%AB+staat+op+105+besmette+zwijnen
Nieuws
© VidiPhoto

AVP-teller Italië staat op 105 besmette zwijnen

In totaal zijn er nu 105 met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette wilde zwijnen in Italië. De eerste uitbraak van dit jaar is op 7 januari gemeld. Polen telt 992 besmette zwijnen en Duitsland 721.

Het aantal besmette wilde zwijnen dat in Italië is gevonden loopt niet hard op, maar de stijgende lijn stopt niet. Het is ook een groot gebied waarin de door Afrikaanse varkenspest (AVP) gestorven dieren worden gevonden. Er zijn nog geen besmette varkensbedrijven in de regio Piëmonte en Ligurië gevonden.

In Duitsland zijn sinds de eerste uitbraak op 9 september 2020 in totaal 3.844 besmette wilde zwijnen gevonden. Dit jaar worden de meeste besmettingen gevonden in deelstaat Sachsen. Daar staat de teller op 482 besmette zwijnen. In Mecklenburg Voorpommeren gaat het om 15 besmette zwijnen.

Duitse en Poolse bedrijven vrij van varkenspest

Deelstaat Brandenburg krijgt AVP langzaam onder controle. Ook al zijn daar de meeste besmette gebieden, het aantal besmette zwijnen is met 224 ruim de helft minder dan in deelstaat Sachsen. Er zijn dit jaar geen bedrijven besmet geraakt in Duitsland. Ook Polen slaagt er dit jaar in om AVP buiten de varkensbedrijven te houden. Wel zijn er 992 besmette wilde zwijnen gevonden, meldt het Europese Animal Disease Information System (Adis).

In totaal zijn er volgens Adis tot nu toe 3.134 besmette wilde zwijnen gevonden in Europa. Het aantal besmettingen bij gehouden varkens staat op 153, waarvan het overgrote deel, 135 besmettingen, in Roemenië is gevonden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer