Oorlog+in+Oekra%C3%AFne+geeft+AVP+ruim+baan
Nieuws
© Twan Wiermans

Oorlog in Oekraïne geeft AVP ruim baan

De FAO waarschuwt voor een verhoogde kans op uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) door de oorlog in Oekraïne. De onrust zorgt er volgens de wereldvoedselorganisatie voor dat er niet meer voldoende aandacht is voor de bioveiligheid.

AVP komt al meerdere jaren voor in zowel Rusland als Oekraïne, onder wilde zwijnen en bij gedomesticeerde varkens. Omdat er geen vaccin is, is de enige bescherming het toepassen van strikte bioveiligheid.

Met een aanhoudende oorlog is het volgens de FAO zeer waarschijnlijk dat de focus ergens anders ligt dan bij het beschermen van dieren tegen ziekten. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk een goede biosecurity te handhaven zonder functionerende infrastructuur zoals schoon water en elektriciteit, stelt de organisatie.

De controle die voorheen bestond op de verspreiding van het virus dreigt nu verloren te gaan, schrijft de FAO in een eind maart gepubliceerde analyse. De FAO noemt ook een groot aantal vluchtelingen als risicofactor voor de verspreiding van AVP naar buurlanden. Als extra risicofactoren worden achtergelaten tamme varkens en onrust in de wilde zwijnenpopulatie door de oorlog genoemd.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer