Modern+hoest+monitoren
Achtergrond
© Maartje van Berkel

Modern hoest monitoren

Arjan van Leeuwen was begin 2020 een van de vleesvarkenshouders die meededen aan de pilot SoundTalks. ‘24/7 oren in de stal hebben is iets nieuws en dat past bij een modern bedrijf dat voorop wil lopen. De monitor maakt luchtwegproblemen vroegtijdig zichtbaar.’

Toen Arjan van Leeuwen werd gepolst door zijn dierenarts Sven Cooremans van Lintjeshof en Martijn Steenaert van Boehringer Ingelheim om mee te doen aan een pilot met de hoestmonitor van SoundTalks, aarzelde de vleesvarkenshouder uit het Limburgse Nederweert-Eind geen moment. ‘Ik ben in voor vernieuwingen en je wordt er altijd wijzer van’, zegt hij. ‘Eerder luchtwegproblemen opmerken en gericht actie ondernemen helpen bij het zo laag mogelijk houden van het antibioticagebruik.’

In de pilot leerden Van Leeuwen en zijn medewerkers omgaan met vier hoestmonitors in vier stallen. Sprong de SoundTalks van groen op oranje of rood, dan werd de longgezondheid in die ‘verklikkerafdeling’ en de rest van die stal extra in de gaten gehouden evenals het stalklimaat. Kauwtouwen werden ingezet om met het speeksel van de varkens de aanwezigheid van luchtwegkiemen aan te tonen.

‘Het hele jaar door veranderen de omstandigheden. Je ontkomt er niet aan dat bijvoorbeeld het griepvirus binnenkomt’, zegt de vleesvarkenshouder. ‘Omdat ik een griepgolf nu letterlijk eerder aan zie komen, kan ik met aanpassingen in het stalklimaat en de inzet van aspirine erger voorkomen. Andere luchtwegprobleem zoals APP spelen incidenteel op, maar dankzij de hoestmonitor zit ik er dan ook korter op. Via een app kan ik de longgezondheid 24/7 bewaken.’

Tekst gaat verder onder kader.

Arjan van Leeuwen (39) houdt 10.000 vleesvarkens in het Limburgse Nederweert-Eind. In 2021 zijn ruim 30.000 borgen en gelten afgeleverd bij Van Rooi Meat in het Brabantse Helmond. Alle TN Tempo-biggen komen van een vermeerderaar met 1.100 Topigs 20-zeugen. De varkens krijgen brijvoer via sensorvoedering. Het antibioticagebruik is laag met 0,34 dierdagdoseringen.

Eén persoon voert de dagelijkse gezondheidscontrole op zijn bedrijf uit. Van Leeuwen zelf is van het voeren, de technische controles en het stalklimaat. ‘Met hoestmonitoring heb ik een extra tool waarmee mijn medewerkers in één oogopslag zien dat er iets speelt.’

Het lichtsignaal van de hoestmonitor benut de vleesvarkenshouder eveneens voor het aanscherpen van de biosecurity op zijn bedrijf. ‘Staan alle SoundTalks op groen, dan wordt het normale controle-rondje gelopen van de jongste varkens naar de bijna slachtrijpe dieren. Maar staat een afdeling op oranje of rood, dan worden de dieren in die stal als laatste en extra kritisch bekeken.’

Noud, Arjan en Aad van Leeuwen zijn toekomstgericht.
Noud, Arjan en Aad van Leeuwen zijn toekomstgericht. © Maartje van Berkel

Na ruim twee jaar ervaring heeft Van Leeuwen plannen om het SoundTalks-systeem uit te breiden. De pilot werd opgestart met vier hoestmonitors en op dit moment hangen er twaalf apparaten in vier afdelingen van de drie grootste stallen. ‘De hoestgegevens van de vier referentieafdelingen benut ik als gezondheidsindicator voor de vleesvarkens in de rest van die stal. Het liefst zou ik zo’n apparaat als extra paar oren in alle 64 afdelingen ophangen. Bij een moderne bedrijfsvoering hoort het 24/7 bewaken van de diergezondheid en borgen van een optimaal dierenwelzijn.’

Healthy Climate Monitor

Aanvullend op de hoestmonitor experimenteert de ondernemer met de Healthy Climate Monitor (HCM). ‘Daarmee krijg ik extra informatie over de luchtsamenstelling in een afdeling, zoals het gehalte aan ammoniak en koolstofdioxide, de relatieve luchtvochtigheid en beelden van het gedrag van de varkens in de continu geobserveerde hokken. Op die manier kan ik elk moment aantonen dat mijn dieren het comfortabel hebben en optimaal kunnen presteren’, benadrukt hij.

‘Met de HCM kan ik eventuele problemen opsporen, gericht ingrijpen en het effect op het diergedrag volgen en bijsturen totdat de rust is teruggekeerd. De HCM is een mooie aanvulling op de preventieve monitoring van hoest. Als de overheid meebetaalt, komt hier het eerste volledig met SoundTalks uitgeruste vleesvarkensbedrijf, aangevuld met HCM’s.’

Hoestbewaking is toekomst
De registraties van de SoundTalks-monitors in de twaalf afdelingen met vleesvarkens bij Arjan van Leeuwen worden overzichtelijk getoond in een heatmap. ‘Als de varkensstal van de toekomst wordt geschetst tijdens het jaarcongres van de European Pig Producers van 18 tot en 20 mei, komt hoestmonitoring ook in beeld.’
Hoestbewaking is eenvoudig te volgen met een mobieltje.
Hoestbewaking is eenvoudig te volgen met een mobieltje. © Maartje van Berkel

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer