Denen+ontwikkelen+gezondheidswiel
Nieuws
© Seges Innovation

Denen ontwikkelen gezondheidswiel

Bij controles op het dierenwelzijn in Denemarken worden de meeste overtredingen begaan bij het gebrek aan tijdige en correcte behandeling van zieke en gewonde varkens. Om varkenshouders te ondersteunen heeft Seges Innovation een gezondheidswiel ontwikkeld.

De Deense Veterinaire en Voedseladministratie controleert het dierenwelzijn op veehouderijen. De meeste sancties neemt de controleinstantie door het niet goed of niet tijdig behandelen van zieke en gewonde dieren. Dat is niet alleen een minpunt voor het welzijn van de varkens zelf, maar ook voor de varkenshouders en hun medewerkers. Het is vaak geen onwil, maar ze weten niet exact wanneer ze het beste in kunnen grijpen en hoe.

Daarom is het onderzoeksinstituut Seges Innovation gestart met het ontwikkelen van een ondersteunende tool om als varkenshouder beter te kunnen beslissen bij zieke of gewonde dieren. Het speciale gezondheidswiel is een handig hulpmiddel in de stal. Het is eenvoudig te gebruiken bij het toezicht in de stallen en ziekenboeg.

Drie aandoeningen bij vleesvarkens

De tool is specifiek afgestemd op de aandoeningen kreupelheid, staartbijten en navelbreuken bij vleesvarkens. Zodra de diagnose is gesteld, dient de varkenshouder de gezondheidsstatus van het varken te beoordelen.

Door ter plekke aan de schijven te draaien die overeenkomen met de beoordelingen, krijgt de ondernemer antwoord op wat te doen met het zieke of gewonde dier. Het helpt hem bij het tijdig nemen van het juiste besluit voor dat individuele varken.

Het gezondheidswiel kan volgens Seges ook prima worden benut bij het opleiden van nieuwe medewerkers. Omdat het hulpmiddel in vier verschillende talen (Deens, Roemeens, Engels en Oekraïens) is uitgegeven, kunnen ook buitenlandse werknemers ervan profiteren. Op deze manier wordt het dierenwelzijn verbeterd en zijn varkenshouders en medewerkers er meer van verzekerd dat ze juist handelen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer