Nieuwe+techniek+helpt+bij+diagnosticeren+infectieziekten+bij+elke+diersoort
Achtergrond
© Varkens Archief

Nieuwe techniek helpt bij diagnosticeren infectieziekten bij elke diersoort

Een disbalans in de aanwezige kiemen en het management op varkensbedrijven kan zorgen voor de doorbraak van een infectieziekte. Volgens Sebastiaan Theuns, CEO en medeoprichter van PathoSense, kun je dan vaak niet één ziekteverwekker aanwijzen als de veroorzaker.

‘Bij traditionele testen om een diagnose te kunnen stellen, moeten dierenartsen vooraf de keuze maken voor welke meest waarschijnlijke ziekteverwekker ze een monster moeten nemen. Dit geeft niet altijd het juiste resultaat of inzicht, omdat bacteriën en virussen in de loop van de tijd veranderen en ze vaak ook samen een rol spelen. Specifieke testen zijn niet altijd even gevoelig voor nieuwe varianten van kiemen. Die worden met onze techniek wel gevonden.’

Genetische informatie van alle mogelijke ziektekiemen is beschikbaar. Daar maakt PathoSense gebruik van, zodat typering vaak direct mogelijk is voor onder meer de virussen PRRS, PCV2, influenza, parvo en rota.

Belangrijk is om met een speciale swab een vochtmonster te nemen op de meest typische plek waar de kiemen zich vermeerderen. Dat kan gebeuren in alle orgaanstelsels van een levend, ziek dier. Daarna moet het vochtmonster gekoeld naar het laboratorium worden gestuurd. ‘Door zorg te besteden aan de monstername en de juiste condities bij vervoer te respecteren, krijg je de meest accurate uitslagen’, benadrukt Theuns.

Voorbeelden uit de praktijk

Een bedrijf met zieke zeugen kampte ook met algemene problemen bij de jonge biggen. Onderzoek van serum, neusswabs en speekseltouwen via de klassieke diagnostiek leverden geen resultaat op. Een PathoSense-test wees uit dat grote aantallen van het veldvirus PRRS type 1 aanwezig waren, in combinatie met Mycoplasma hyopneumoniae.

Een ander bedrijf kampte met milde ademhalingsproblemen bij biggen rond drie weken na spenen. Dat uitte zich in niezen en milde hoest waardoor de varkenshouder individuele dieren heeft behandeld. Ook was er meer staartbijten door geïrriteerde biggen. In de swabs van zowel neusslijm als slijm in de luchtpijp werden grote hoeveelheden van het Influenza D-virus aangetroffen.

‘Klassieke griep bij varkens wordt veroorzaakt door het Influenza A-virus. Klassieke tests zijn alleen gericht op het opsporen van dat type’, zegt Theuns. ‘Maar Influenza D is een typisch ademhalingsvirus dat wordt gevonden bij runderen. Toen bleek dat op dat bedrijf ook vleesvee werd gehouden. Zo ontdekten we de virustransmissie van rund op varken. Het D-type zorgt niet voor ernstige gevolgen, geen reden voor paniek dus. Maar het levert wel waardevolle informatie op.’

Deze wetenswaardigheden deelde Sebastiaan Theuns tijdens de kennissessie van Varkens op 29 maart. Terugkijken klik dan hier (start bij minuut 1).

Project ‘TechPEPCon’
De PathoSense-diagnose wordt in het project TechPepCon gebruikt, waarbij state-of-the-arttechnologieën worden gecombineerd om dierziekten te bestrijden. Biggen op gezonde bedrijven worden van geboorte tot opleg in de vleesvarkensstal gecheckt op kiemen. De Biocheck van de Universiteit Gent brengt de biosecurity in beeld en de Healthy Climate Monitor het klimaat en diergedrag.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer