Zo%C3%B6nosegeleerdheid
Blog
© Studio Van Assendelft

Zoönosegeleerdheid

Stiekem ben ik al jaren een formule 1-liefhebber. Sinds de wintertrainingen van dit seizoen is er opeens een nieuw woord. Een woord waarvan ik nog niet heb kunnen achterhalen of iemand het pas verzonnen heeft of dat het een al jaren in de autosport veelgebruikte term is. Ik bedoel het woord porpoising. Je spreekt het ongeveer zo uit: peurpesing.

Met porpoising bedoelen ze het stuiteren van de wagens wat je meestal op het rechte stuk goed kunt zien. Omdat het woord mij niets zei, heb ik het maar eens opgezocht. Het betekent zoveel als je op en neer golvend voortbewegen als een dolfijn. Het komt dan ook van het woord porpoise wat bruinvis betekent. Ik vind dat wel grappig.

Ook in onze sector hebben we te maken met een nieuw woord wat nu zomaar overal op plopt, zoönosegeletterdheid. Het komt uit het Rapport Bekedam 'Zoönosen in het vizier'. Dit rapport is geschreven op verzoek van de Tweede Kamer en gaat over de risico's van ziektes die van dieren naar mensen kunnen overgaan en de aanleiding is natuurlijk de coronapandemie.

In dit rapport komt het woord 42 keer voor. Meestal aan elkaar geschreven, maar ook af en toe los, zoönose geletterdheid. Wat ze in het rapport ermee bedoelen te zeggen is het volgende (citaat) 'Afhankelijk van hun omgang met dieren betekent zoönosegeletterdheid daarnaast dat mensen zich bewust zijn van de specifieke risico's die passen bij de dieren waarmee zij in contact zijn.'

Voor de meeste mensen uit onze sector is het geen nieuws dat er zoönosen zijn. Misschien is de term niet zo bekend. Maar dat varkens en mensen ziek kunnen worden van dezelfde ziekteverwekkers is geen nieuws. Daarom werken we in overalls en bedrijfskleding in de stal.

Daarom wassen we onze handen en gebruiken we handschoenen. Daarom is het advies om niet je varkens te gaan verzorgen als je zelf ziek bent en ga zo maar door. Als je met dieren werkt, moet je schoon en hygiënisch werken, dat weet iedereen. Voor de dieren, maar ook voor jezelf!

Ik denk dus dat ik er maar eens een nieuwe term in ga gooien: Zoönosegeleerdheid! Dit gaat verder dan bewustzijn, wat in rapport Bekendam staat. Dit gaat erover dat wij in onze sector weten dat er zoönosen zijn en dat we daar op een verstandige manier mee om gaan. We zijn 'Zoönose Geleerd', ben alleen benieuwd waar we daarvoor een diploma kunnen gaan ophalen.

Manon Houben
Varkensdierenarts

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer