%27Anything+for+a+smile%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Anything for a smile'

Anything for a smile. Aan deze slogan van Coolblue moest ik denken toen ik zondagavond Max Verstappen met een grote glimlach op het podium in Texas zag staan. Het is altijd leuk om te winnen. Verliezen is veel minder leuk. Daarom snap ik best dat niet iedereen in de varkenshouderij nu met een big smile op zijn of haar gezicht rondloopt.

Maar ook in deze lastige periode is het belangrijk om te bedenken waar je zelf echt een grote glimlach van krijgt. Zoiets geeft je energie. Waar je nu energie van krijgt, daar kun je misschien in de toekomst nog wel meer van gaan doen, zodat je met nog meer plezier varkens houdt. Het is uiteindelijk goed om meer te gaan doen van de zaken waar je blij van wordt.

Bij een bedrijfsbezoek vraag ik vaak aan de varkenshouder wat het allerleukste is aan het houden van varkens. De antwoorden zijn verschillend. De een vindt het fantastisch om in de kraamstal alle biggen met volle buikjes te zien liggen, de ander geniet van het voeren van varkens. Weer een ander heeft de grootste glimlach bij een volle vracht mooie varkens die vertrekt naar het slachthuis. Ik wil maar zeggen dat iedereen anders is.

Zelf word ik blij van gezonde varkens, dieren die het zonder veel moeite goed doen. Dat betekent natuurlijk een goede start in de kraamstal en daarna een goede verzorging. Maar ook zo min mogelijk te maken krijgen met ziektes op het bedrijf. Natuurlijk zijn dan hygiëne en biosecurity belangrijk. Nog veel belangrijker is de menselijke factor: de varkenshouder en zijn personeel. Zij moeten het allemaal uitvoeren. In de uitvoering is af en toe nog wel wat te winnen. Daarom werd ik blij van de uitverkiezing van de Douche Award van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Een erkenning voor een schone comfortabele douche op een varkensbedrijf en daarmee een erkenning van de varkenshouders die echt de puntjes op de i zetten. Want een bedrijf met een prachtige schone en warme douche doet daar moeite voor én heeft vaak de rest van het bedrijf ook prima voor elkaar. Anything for a smile.

Manon Houben
Varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer