%27Drie+ellendelingen+uit+het+Oosten%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Drie ellendelingen uit het Oosten'

Zo'n 2.022 jaar geleden trokken drie wijze mannen naar het Oosten met prachtige geschenken voor een pasgeboren baby. Een positieve reis vol hoop op een nieuwe en goede toekomst. Dat bedacht ik me, toen we onlangs de kerstboom weer van zijn ballen ontdeden en hem bedankten voor de geleverde diensten.

Ruim 2.000 jaar later staat de wereld er heel anders voor. Donkere wolken pakken zich samen boven de mensheid en de veehouderij door drie uit het Oosten opgerukte infectieziekten. Corona, Afrikaanse varkenspest en aviaire influenza hebben allemaal een enorme impact of kunnen dat gaan hebben.

Met corona hebben we al een beetje leren leven. Alhoewel, ik merk dat steeds minder mensen zich aan de hygiënemaatregelen houden. Zeker als we op vakantie kunnen. En masse gaan we een dagje eerder naar Oostenrijk om de quarantaineplicht te ontlopen (en een infectie op te lopen).

Voor de varkenshouderij is er de continue dreiging van Afrikaanse varkenspest. Deze week plopt er in één keer een nieuwe besmetting op in Noord-Italië en merk ik dat dat eigenlijk niemand meer verbaast. Toch is dat slecht nieuws. Afrikaanse varkenspest kan zomaar ergens anders in Europa opduiken. Bijvoorbeeld opnieuw in België of erger nog in eigen land.

Daarom is het belangrijk om als varkenshouderij alle preventieve maatregelen stug te blijven uitvoeren. Alles doen om te voorkomen dat Afrikaanse varkenspest in Nederland kan toeslaan zoals publiek informeren over de risico's van besmet vlees.

Voor de sector zelf is het van levensbelang om de 100 procent scheiding van de schone en vuile weg te blijven hanteren. Geen bezoekers ontvangen uit varkenspestgebieden. Voorkomen dat vakantiegangers, jagers, maar ook medewerkers die uit de varkenspestgebieden komen, zonder de hygiënemaatregelen bij de varkens kunnen komen. Verzeker je ervan dat varkens niets kunnen opeten wat mogelijk pestgevaarlijk is. Dus koop geen grondstoffen of beddingmateriaal uit de gebieden waar varkenspest voorkomt.

De derde infectieziekte die ik als grote bedreiging zie, is de vogelgriep. Er worden veel wilde vogels gevonden met het vogelgriepvirus. Ook zijn er al zieke vossen gevonden die waarschijnlijk een besmetting hebben opgelopen door het eten van besmette vogels.

Varkens zijn ook gevoelig voor aviaire influenzastammen. Daarom wil ik iedereen waarschuwen: zorg ervoor dat geen mest(deeltjes) van overvliegende wilde trekvogels bij de varkens terecht kan komen. Zorg voor een degelijke scheiding tussen schone en vuile weg en werk hygiënisch.

Er zijn voldoende dreigingen om serieus bezig te gaan met biosecurity en vooral de externe biosecurity. Bedenk dat wij mensen in de varkenshouderij ook maar gewoon mensen zijn en dat hygiënemaatregelen volhouden ook voor ons soms moeilijk is. Maak het uzelf makkelijk om het goed te doen, want dan kan iedereen u eenvoudig volgen. Om u te helpen: Doe de AVP-Preventiescan op de site van Vitale Varkenshouderij en richt uw schone en vuile weg zo in dat iedereen automatisch het goede doet. Dit alles onder het motto: samen krijgen we al die ellendige rottige infectieziekten onder controle.

Allemaal veel gezondheid voor 2022.

Manon Houben
varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer