GBV%3A+Gezond+Boeren+Verstand
Blog
© Henk Riswick

GBV: Gezond Boeren Verstand

De politiek heeft ervoor gekozen om het Paasweekend te gebruiken voor bezinning. Ik heb even de betekenis van bezinning opgezocht en behalve dat het “nadenken om tot een inzicht te komen” betekent, betekent bezinning ook ”je verstand gebruiken”. En daar zou ik de gehele politiek tot willen oproepen. Ga gewoon je verstand gebruiken, of nog liever ga je Gezond Boeren Verstand, kort gezegd GBV, gebruiken.

En in mijn optiek betekent GBV dus de uitslag van een coronatest thuis afwachten of dat nu wel of niet voorgeschreven is. Want als er een goede reden is om een test te ondergaan, is dezelfde reden belangrijk genoeg om thuis te blijven.

GBV is ook een vaccinatiecampagne zo opzetten dat er geen onduidelijkheid en verwarring ontstaat. Dus net als bij ons in de varkenshouderij; een strakke groepsplanning volgen bij het vaccineren van dieren. Maakt niet uit hoe, als het maar duidelijk is.Dus per afdeling (lees verzorgingshuis) of op leeftijd (net als de 9 jaarsprik). En niet net als nu, die persoon door de huisarts, de ander door de GGD en ga zo maar door. Wat dat betreft kon ik wel lachen om het 1-april-voorstel van de Oosthof dierenartsen om varkenshouders met een vaccinatiediploma in te zetten als prikkers. Dat is pas echt GBV!

Gelukkig hebben we nu Caroline van der Plas die de komende jaren namens de BoerBurgerBeweging, veel GBV naar de Tweede Kamer en de landelijke politiek zal brengen. Haar entree in Den Haag is in ieder geval niet ongemerkt voorbijgegaan. En Caroline zal haar allereerste werkdag als Kamerlid ook niet snel vergeten. Ik wens haar de komende tijd veel GBV en een dikke huid om alle “Haagse bagger” van zich af te laten glijden. Caroline, blijf helder, optimistisch, humoristisch en zoek de verbinding tussen de boer, burger en de andere politieke partijen. Doe het zo dat het voor iedereen in Den Haag duidelijk wordt dat wat wij hier op het platteland doen, vaak heel verstandig is.

Manon Houben
Varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer