Zo%C3%B6nosegeletterdheid
Blog
© Henk Riswick

Zoönosegeletterdheid

Ruim een week geleden verscheen een rapport over het risico's van nieuwe zoönosen. Na aanleiding van de uitbraak van covid-19 bij nertsen. Het is een lijvig rapport geworden waar voor de varkenshouderij vooral over influenza gerept wordt. Maar wat er ook uitgebreid in genoemd wordt is zoönosegeletterdheid.

Dat vind ik nog eens een mooie term. Want wat daarmee bedoeld wordt is dat het publiek beter op de hoogte is over wat een zoönose is en hoe je als burger zoiets op kan lopen. En vooral ook wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen zulke infecties. Het begint erbij dat iedereen weet wat een zoönose is en dat je die op kunt lopen bij contact met dieren. Maar ook bij indirect contact met dieren bijvoorbeeld door insecten.

Hier ligt denk ik een kans voor de sector. Want laten we ervoor zorgen dat we in ieder geval al onze eigen mensen - varkenshouders, medewerkers en periferie - goed informeren en opleiden. Zeker ook om de zin en onzin te scheiden. Maar laten we ook niet de andere varkensbedrijven waar 'gewone mensen' komen vergeten. Bijvoorbeeld kinderboerderijen, zichtstallen en zorgboerderijen kunnen op kleine schaal veel doen aan bewustzijn van het publiek. Dus het belang van goede hygiëne benadrukken, zoals het wassen van je handen nadat je dieren hebt aangeraakt. En niet met een overal aan je boterhammen opeten.

Als we daar mooi materiaal hebben, biedt het tevens de mogelijkheid om het publiek te vertellen over de voorbeelden van zoönosen uit de natuur. Zoals de teken die de ziekte van lyme overbrengen. Of sporters die tijdens een mud-race besmet raken met leptospirose van de ratten die in de slootjes leven. En dan heb ik het nog niet over de risico's die mensen lopen als ze op vakantie zijn. En daarvoor hoef je echt niet alleen maar naar exotische oorden te gaan. In de meer Zuidelijke Europese landen komen ook zoönosen voor die door muggen overgedragen worden.

Maar hoe bereiken we nu echt het grote publiek. Dat is vaak nog een grotere uitdaging. Onlangs was een vraag bij het televisieprogramma 'de slimste mens' wat is een zoönose? En maar 1 deelnemer wist wat het was. Misschien is Hilversum dan de beste route naar het grote publiek?

Manon Houben
Varkensdierenarts

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer