%27Maatschappelijk+belangrijker%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Maatschappelijk belangrijker'

Waar het verdwijnen van de coronamaatregelen de wereld weer voor iedereen weer wat groter maakte, wordt de ondernemerswereld in Nederland door knellende stikstofregels steeds verder ingeperkt. Het stikstofdossier hangt als een juk om de nek van menig branche, waaronder de veehouderij.

De must om de stikstofdepositie op de versnipperd over het hele land gelegen Natura 2000-gebieden terug te brengen, is verworden tot een miljarden euro's verslindende zaak. In de hoogste versnelling moeten boerenbedrijven worden uitgekocht om andere economische activiteiten mogelijk te maken.

Producenten van voedsel, een van de primaire levensbehoeften van de mens, worden in eigen land aan de kant gezet om de komende jaren onder meer een miljoen woningen te kunnen bouwen. Dit is volgens mij een tegenstrijdigheid. De uitkoop van veehouderijen zorgt voor een krimp van de vlees-, eier- en zuivelproductie, terwijl er de komende jaren juist meer Nederlandse monden gevoed moeten worden. Monden die bovendien graag wat te kiezen willen hebben en er niet tegen kunnen als winkelschappen leeg zijn of de energievoorziening hapert. We zijn een rijk en verwend volkje en denken dat altijd alles te koop is.

De oorlog in Oekraïne bewijst dat ons kikkerlandje toch op allerlei fronten is verbonden met de rest van de wereld. De afhankelijkheid van gas en olie uit Rusland en de granen en oliën uit Oekraïne zijn pijnlijk bloot komen liggen. Schaarste wordt ervaren. Over de hele wereld voelt de consumerende mens zich gedupeerd. Natuurlijk valt dat in het niet bij het lot van de daadwerkelijke oorlogsslachtoffers.

Het besef daalt volgens mij steeds meer in dat de inlandse voedselproductie niet alleen beter en duurzamer moet, maar ook zekerder. Te allen tijde moet er voldoende aanbod van goed voedsel zijn.

Maar ook de energie moet blijven stromen en de restjes moeten worden opgeruimd. Daarom gloort voor varkenshoudend Nederland op de juiste plekken een gunstige toekomst. Staldaken produceren duurzame energie en onder de kap zijn varkenshouders verantwoord bezig met het emissiearm produceren van varkensvlees. Het zijn de bedrijven van de toekomst in een economisch en maatschappelijk belangrijker wordende landbouwtak in ons land.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer