%27Het+sneeuwbaleffect%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Het sneeuwbaleffect'

De veranderingen in de huidige tijd volgen elkaar in rapper tempo op dan ooit. Wat vandaag normaal is, kan morgen alweer achterhaald zijn. Waar corona de wereld al meer dan twee jaar dagelijks in haar greep hield, lijkt dat ontwrichtende gezondheidsprobleem abrupt te zijn verdwenen door de drieste actie van de Russische president Vladimir Poetin.

De Russische invasie in Oekraïne en de dreigende oorlogstaal van Poetin slokken de aandacht van de vrije westerse wereld op. Ongekende oorlogstaferelen in Oekraïense steden bereiken ons via verschillende media. Beelden van de groeiende stroom voor het oorlogsgeweld vluchtende vrouwen en kinderen. Mannen blijven achter om hun land te verdedigen, net als hun strijdvaardige president Volodymyr Zelensky. Hij wil niet weten van wijken of vluchten. Dapper bindt hij de strijd aan. De onzekerheid groeit met de dag, maar ook de vastberadenheid van het volk.

Deze oorlog is ook een voltreffer voor de rest van Europa. Waar oorlogen in Irak en Syrië slechte ver-van-mijn-bedshows waren, zijn de gevolgen van deze geweldsexplosie nog niet te overzien. Zekerheden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Veranderingen aan vele fronten zijn in volle gang. Normale handelsstromen zijn verstoord. Brandstofprijzen schieten door het dak. Grondstoffen zijn schaarser en worden met de dag duurder, net als de prijzen voor voedsel.

Alles hangt met elkaar samen en steeds meer dingen raken erbij betrokken. Het sneeuwbaleffect. Zo’n rollende bal groeit van de sneeuw en van dingen die er onderweg aan blijven plakken. Uiteindelijk zal die uiteenspatten. De situatie in Oekraïne is vergelijkbaar: het geweld escaleert, de impact en de blijvende schade worden groter.

Ik houd mijn hart vast voor wat nog te gebeuren staat, maar weet ook dat ik daar zelf niet zoveel invloed op heb. Wel voel ik me net als veel anderen geroepen iets te doneren en de Oekraïense bevolking een hart onder de riem te steken. Een plaatsgenoot met Poolse roots zette in recordtempo een actie op voor noodhulp aan Oekraïense vluchtingen in haar moederland en vangt ze zelf ook op. Hartverwarmend en overweldigend. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar het gaat ook in dit geval om het sneeuwbaleffect.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer